Startpagina Akkerbouw

Zonneboer(in) en klanten investeren samen

Te midden de ‘Week van de Korte Keten’ lanceerde het Steunpunt Korte Keten de tweede editie van het concept ‘Zonneboeren’. Dit project brengt boer(inn)en en consumenten samen die willen investeren in groene energie en lokaal voedsel.

Leestijd : 4 min

De lancering van de tweede editie gebeurde op ‘Hof ten Dormaal’ een prachtige vierkantsboerderij in Haacht waar het boeren op een gemengd bedrijf gecombineerd wordt met bier brouwen. Landbouwer André Janssens en zonen Dries en Jef namen deel aan de eerste editie van het concept ‘Zonneboeren’, blikken tevreden terug en waren gastlocatie voor het persmoment.

Korte Keten stimuleren

De voorstelling van de tweede editie van het project ‘Zonneboeren’ gebeurde tijdens de Week van de Korte Keten. Monique De Dobbeleer, directeur Ferm vzw en Steunpunt Korte Keten geeft aan dat ze uit de laatste studies weten, dat 1 op 7 Vlamingen al eens langsgaan bij een hoevewinkel en dit gemiddeld 10 keer per jaar. De ondervraagden geven bovendien aan dit vaker te willen doen in de toekomst.

Anderzijds bieden ongeveer 1 op 7 landbouwbedrijven producten aan via de Korte Keten en dit aantal wil het steunpunt verhogen naar 1 op 5. Het project ‘Zonneboeren’ kan hier een belangrijke bijdrage leveren.

Innovatief project

Monique De Dobbeleer benadrukt het innovatieve karakter van het project én dat na een succesvolle eerste editie, voor een tweede editie, nu nieuwe kandidaten gezocht worden. Het steunpunt hoopt een tweede editie te voltooien met zo’n 10 nieuwe boeren.

“Het concept bestaat er uit dat een landbouwer financiering zoekt voor zijn zonnepanelen waarvan de groene stroom nodig is bij de productie van zijn lokale voeding. Het gaat niet om ‘zomaar’ groene stroom te produceren.” In plaats dat de landbouwer naar de bank gaat voor de financiering van zijn zonnepanelen, stapt hij nu naar zijn eigen consument. Die koopt waardebonnen waarmee hij de zonnepanelen van zijn lokale landbouwer voorfinanciert.

Werken aan duurzame langetermijnrelatie

De consument, binnen het project ook wel ‘zonnebuur’ genoemd, koopt per schijf of waardebon van 250 euro. In ruil krijgt deze lokale consument een waardebon van 300 euro om producten en/of diensten van diezelfde boer aan te kopen. Op deze manier is er een win-win situatie voor consument en producent.

De uitgave van de waardebon of schijf wordt wel gespreid over 5 jaar. Elk jaar kan er dus voor 60 euro van iedere waardebon worden ingeleverd. Een consument kan meerdere waardebonnen/schijven aankopen.

Door de 5-jarige samenwerking ontstaat een langetermijnrelatie, waaruit een duurzame samenwerking kan ontstaan. Doordat de Korte Keten-producent deze klanten kent, zal hij deze op de hoogte kunnen houden van verdere duurzame ontwikkelingen.

Ondersteuning voorzien

Patrick Pasgang, consulent Korte Keten en verbreding in de landbouw bij Boerenbond, benadrukt dat wie zonneboer of -boerin wil worden, kan rekenen op ondersteuning. Dit vanuit het Steunpunt Korte Keten van Ferm vzw en de expertise van Boerenbond. Samen tekenden zij het project uit.

Een energieadviseur van Boerenbond helpt mee bepalen hoeveel zonnepanelen het bedrijf nodig heeft voor zijn eigen productie, verwerking en verkoop. Het is immers niet de bedoeling dat er overgedimensioneerd zonnepanelen worden gelegd ten voordele van een hogere groenestroomproductie. Doel is dat de zonnebuur investeert in het aantal zonnepanelen die daadwerkelijk nodig zijn voor de voedselproductie van zijn lokale landbouwer.

Het bedrijf krijgt van Steunpunt Korte Keten van Ferm vzw ondersteuning bij het uitwerken van de voorfinancieringsronde. Verder promoten Boerenbond, Landelijke Gilden en Ferm deze actie naar hun achterban en de bewoners op het platteland.

Stralend voorbeeld

En mooi voorbeeld uit het project is ‘Hof ten Dormaal’ uit Haacht. Zij brouwen met eigen geteelde gewassen op het landbouwbedrijf zelf, lokale bieren. Landbouwer André Janssens geeft aan dat brouwen en mouten veel energie vraagt. “Hiervoor zijn we nog afhankelijk van fossiele brandstoffen. Om ons bier klimaatvriendelijker te maken, willen we zelf groene energie produceren. Maar zonder de voorfinanciering van onze klanten zou dat erg moeilijk zijn. Intussen hebben we het benodigde bedrag opgehaald en komen er voor de zomer zonnepanelen op onze daken.”

André erkent dat het moeilijk was om aan buren/klanten geld te vragen. “Je toont hiermee een soort zwakheid en het gaat in tegen je trots, daar moet je weten over te stappen. Ik merkte dat boeren met goede producten wel graag gezien worden door de consument. Dat doet mij plezier en op 2 weken tijd hadden wij het kapitaal verzameld voor de aankoop van een 200-tal zonnepanelen, ongeveer het equivalent van 50.000 euro. Wat de bank misschien niet doet, doet uw eigen klant wel. Uiteindelijk gaat het ook om een eerlijke deal met uw lokale consument.”

Tot slot bemerkt André al lachend dat de consument die bij hen investeerde, zijn centen terugkrijgt in bier.

Meer info over het project kan je vinden via: www.zonneboeren.be.

Tim Decoster

Lees ook in Akkerbouw

Bladseptoria en dwergvergelingsvirus gezien in graanvelden

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) en partners doet dit jaar terug waarnemingen in graanvelden. Hun meest recente waarnemingen vonden plaats op 7 en 8 april. De vaststelling is dat bladseptoria verspreid voorkomt, maar de tarwe er gezond bijstaat.
Meer artikelen bekijken