Premier De Croo: "Economisch en landbouwbeleid N-VA was kwalijker dan alle groenen samen"
Er moet een einde komen aan het ‘regime van wantrouwen’ van de Vlaamse regering tegen ondernemers in het algemeen, en de boeren in het bijzonder. Dat heeft premier Alexander De Croo donderdag verklaard bij de voorstelling van het Landbouwplan waarmee zijn partij Open Vld naar de kiezer trekt. Hij richtte daarbij zijn pijlen op N-VA.

De Vlaamse liberalen trokken donderdag 16 mei naar een melkveebedrijf in Oost-Vlaanderen om er hun landbouwplannen uit de doeken te doen. Voor Kamerlijsttrekker De Croo was het de gelegenheid om de aanval in te zetten op de ‘Vlaamse regulitis’, niet enkel voor de boeren, maar voor alle ondernemers. “Vandaag is er een regime van wantrouwen waarin elke stap moet worden gedocumenteerd met foto's. Vlaamse ambtenaren inspecteren non-stop”, aldus De Croo. “Het roer moet radicaal om.”
Open Vld zit al jaren in de Vlaamse regering, maar De Croo was vooral scherp voor N-VA. “Ik hoor N-VA wel zeggen dat de groene ideologie de meest foute is die er bestaat. Maar het economisch beleid en het landbouwbeleid dat deze partij heeft gevoerd in haar Vlaamse regering, is kwalijker geweest dan alle groenen samen”, aldus de premier. “Bart De Wever heeft te veel vrijheid gegeven aan Zuhal Demir (n.v.d.r. Minister van Omgeving) en te weinig vrijheid aan de boeren en ondernemers.”
En hoe moet dat roer dan worden omgekeerd? Eerst en vooral door af te stappen van een beleid waarin één minister ‘als een Romeinse keizer’ bepaalt wanneer boeren mogen zaaien en oogsten. Open Vld blijft zich ook verzetten tegen de Europese Natuurherstelwet in zijn huidige vorm. En de partij wil ook af van subsidies voor vzw's die landbouwgrond opkopen. “Externe vzw's belastinggeld toestoppen om hen grootgrondbezitter te laten worden, dat klopt niet”, vindt voorzitter Tom Ongena, die daarmee op Natuurpunt lijkt te doelen.
Tijdelijke natuur
De stikstofcrisis hing de voorbije jaren als een schaduw over de Vlaamse regering. De liberalen kloppen zich op de borst dat ze erin geslaagd zijn de rechtsonzekerheid en het gebrek aan proportionaliteit uit het laatste stikstofakkoord te halen. Het is nu aan de volgende ploeg om werk te maken van een gemoderniseerd stikstofkader. Daarbij wordt geëvolueerd naar een uitstootmodel, terwijl het huidige akkoord gebaseerd is op een neerslagmodel.
Daarnaast moet Vlaanderen overleggen met Europa over hoe de versnippering in natuurgebieden kan worden tegengegaan. Vlaams parlementslid Gwendolyn Rutten vreest immers dat heel Vlaanderen door die versnippering onder draconische regels zal vallen. “Wij willen een aanpak om maat van de kleine, dense en intens gebruikte regio die Vlaanderen is én waarbij rekening wordt gehouden met de gevolgen van de klimaatverandering”, zegt Rutten.
Ze wil ook het concept "tijdelijke natuur" invoeren. Dat moet ervoor zorgen dat landbouwers bomen en hagen kunnen planten, bijvoorbeeld om bodemerosie tegen te gaan, met de zekerheid dat ze die na een bepaalde tijd weer kunnen wegnemen. Vandaag doen ze dat niet omdat die tijdelijk aangelegde natuur een beschermde status kan krijgen indien bepaalde soorten zich er vestigen, aldus Rutten. “Donkergroene regelzotternijen”, noemt ze dat.