Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen
Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.

De uitzaai dit jaar was op 29 april gemiddeld 35% van het areaal, met zeer grote verschillen tussen de regio’s. Bij Iscal ligt de uitzaai gemiddeld rond 10%, bij de Tiense rond 43 %. In 2023 lag de gemiddelde uitzaai op dezelfde datum rond 38%.
Eind april, begin mei erden er tussen de regendruppels door bieten gezaaid. De weersomstandigheden bemoeilijken het zaaien, maar het vordert. Dankzij de paar warmere dag van eind april is de veldopkomst in de velden die half april gezaaid waren goed op gang.
Het merendeel van de gemonitorde percelen die opgevolgd worden door de waarschuwingsdienst van het KBIVB bevindt zich daarom in het kiemlobstadium en 4 van de 43 velden hebben een opkomst hoger dan 85% bereikt. Wat insecten betreft, worden soms aardvlooien en zwarte bladluizen waargenomen, maar hiervoor is geen behandeling nodig. Ook lieveheersbeestjes worden al waargenomen.
Op de eerst gezaaide velden komen de bieten op, maar het onkruid ook. Het is dus belangrijk om vroeg te reageren en het onkruid niet te laten groeien.
Onkruiden kunnen het best behandeld worden in het kiemlob-bladstadium. Ook wanneer onkruiden aanwezig zijn, maar de veldopkomst laag is, is een bespuiting nodig. Een behandeling met ‘Betanal’ 0,6-0,8 l/ha (fenmedifam), ‘Tramat’ 0,2 l/ha (ethofumesaat), ‘Goltix’ 0,5 l/ha (metamitron) en 0,5 l/ha olie kan bij een heterogene of zelfs lage veldopkomst.
Keer tijdig terug met herbiciden
Het is belangrijk om na 6 à maximaal 8 dagen terug te behandelen. Bij aanwezigheid van hondspeterselie kan ‘Goltix’ vervangen worden door Kezuro of Goltix Queen (0,75 l/ha). Gebruik geen ‘Venzar’ (lenacile) of ‘Centium’ (clomazone) bij de eerste FAR-behandeling.
Sommige producten vereisen een hoge veldopkomst zoals ‘Safari’ waarbij een veldopkomst van minimum 70% vereist is. Een overzicht van de toegelaten herbiciden vind je terug op de website van het Bieteninstituut of op fytoweb.
KBIVB herinnert er aan dat triflusulfuron-methyl (Safari, Debut DuoActive…) kan worden gebruikt tot 20 augustus 2024 en S-metolachloor (Dual gold...) kan worden gebruikt tot 23 juli 2024. De FAR-Memo is ook beschikbaar op hun website.
Bijgewerkte lijst met additieven
Het Bieteninstituut bemerkt verder dat de lijst met additieven in suikerbietenteelt onlangs is bijgewerkt. Deze updates bevatten gedetailleerde informatie over producten, zoals het maximaal aantal bespuitingen, vereiste bufferzones, enzovoort.
Merk op dat sommige additieven kunnen worden toegepast in mengsels met fungiciden en/of insecticiden en/of herbiciden. Wederom is de website van het Bieteninstituut of fytoweb de aangewezen bron.