Startpagina Paarden

Erfgoeddag 21 april te Vollezele: 'De thuis van het Belgisch trekpaard'

Het Museum van het Belgisch Trekpaard te Vollezele is een algemeen erkende waarde als cultureel erfgoed. Het museum opende opnieuw haar deuren ter gelegenheid van de Erfgoeddag op 21 april.

Leestijd : 3 min

Tijdens deze opendeurdag werden de bestaande infopanelen en touchscreens aangevuld met een audiogids. Bezoekers kunnen voortaan uitleg krijgen bij het gebruik van de Erfgoed App. In elke zaal van het museum kon een QR-code ingescand worden. De bezoeker had keuze uit 4 talen: Nederlands, Frans, Engels of Duits. Naast een bezoek met gratis rondleiding door de zeer gedreven, enthousiaste gids Werner waren er dit jaar 2 belangrijke nevenactiviteiten gepland omtrent onze reus, het Belgisch trekpaard.

Ontdekkingswandeling

Er was een ontdekkingswandeling van 4,2 km die de Brillant-wandeling genoemd werd. Het was een tocht langs de mooiste plekjes van Vollezele met zijn rijke fokkerijverleden. Men passeerde de 4 stoeterijen die een zeer belangrijke rol gespeeld hebben in het ontstaan van het Belgisch trekpaard. De route startte aan het museum met een optionele erfgoed-app en gps-begeleiding waarin info gegeven wordt over de vermaarde trekpaardhengst Brillant. Vooral zijn merkwaardige levenswandel in en omtrent Vollezele, die elke trekpaardfokker doet watertanden en dromen, werd uit de doeken gedaan. Tijdens de opendeurdag kon deze mini-Groene Gordel beleefd worden met een huifkar, getrokken door 2 echte trekpaarden van familie De Brabander uit Evergem.

Rondetafelgesprek niet doorgegaan

Het tweede geplande gebeuren was een rondetafelgesprek in een van de vroeger vermaarde fokkerijen Hof Ter Haegen, met als thema het beoordelen van de exterieurkenmerken van ons trekpaard. Door samenloop van omstandigheden kon dit gebeuren niet doorgaan. Dat belet echter niet om het later toch eens te laten doorgaan. Het jureren van Belgische trekpaarden is altijd – ook historisch – een ernstige zaak geweest. Het trekpaard is levend erfgoed dat moet doorgegeven worden.

Wereldhandel van het Belgisch trekpaard in Vollezele

Vollezele heeft zijn naam in de wereldhandel van het Belgisch trekpaard grotendeels te danken aan de hengst Brillant, die door Remi Van Der Schueren aangekocht werd. Brillant behaalde in Parijs het internationale kampioenschap voor de mooiste en sterkste paarden van alle trekpaardenrassen. De jaren nadien bleef hij de te kloppen kandidaat voor de hoogste eretitels in de naburige landen.

De wagen was aan het rollen en rolde nog harder door de aankoop van Indigène du Fosteau, die op zijn beurt een hele zegereeks van kampioenschappen aaneenreeg. Vele paarden uit de wijd omliggende streek vonden hun weg via de handel en wandel rond Vollezele.

Interessante gesprekken

Ondanks het gure voorjaarsweer kon ik toch persoonlijk kennismaken met een Amerikaanse fokker die op zoek was naar de echte roots van het trekpaard. Het was goed te horen dat er van een bepaalde groep grote interesse was naar het echte standaardtype van het Belgisch trekpaard, dat men daarginds wil behouden tegen het uitsterven. Zelf had hij 2 jonge merries die voor bijna 100% Belgisch trekpaard origine hebben. Hij was ook zeer benieuwd hoe het hier stond met het voortbestaan van dit unieke paardenras.

Een tweede babbel had ik met iemand die in de jaren 1960 een van de laatste paarden gekocht had die jaren in de koolmijn gewerkt hadden. Het paard was daardoor blind bij daglicht. Het paard heeft nog jaren goede dienst bewezen en is heel oud geworden.

Tot slot is het goed om te zien dat er nog mensen zijn die zich ten volle willen inzetten voor het verder bestaan van het zo vermaarde trekpaard.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken