Startpagina Actueel

Amazon schenkt 1,1 miljoen euro aan Brabantse Wouden

Met een privégift van 1,1 miljoen euro aan het project van de Brabantse Wouden zullen 30 boerderijen geholpen worden om te investeren in koolstofreductie. Met een gedeelte van dat geld zullen ook 30.000 bomen geplant worden.

Leestijd : 3 min

In de Commissie Leefmilieu van de Vlaamse regering klonken in de bijeenkomst van 16 april vragen rond de gift van het bedrijf Amazon. Het bedrijf kondigde aan dat ze via haar eigen klimaatfonds het project van de Brabantse Wouden met 1,1 miljoen euro wil steunen.

Containerbegrippen

De vrijwillige particuliere gift van een ‘pakjesdienst die toch verantwoordelijk is voor heel wat verkeerscongestie en uitstoot’ roept volgens sommige commissieleden vragen op bij landbouwers.

In het projectgebied bevindt zich een tweehonderdtal landbouwers. Die hebben er bedenkingen bij waarvoor deze middelen exact zullen worden gebruikt. Duurzaamheid en koolstofreductie zijn volgens hen containerbegrippen waar je veel kunt onder klasseren, onder meer ook de onteigening van landbouwgrond om te bebossen of de aankoop van pachtgronden om te bebossen.

Amazon kiest voor Brabantse Wouden

Vlaams minister voor Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) lichtte toe dat het bedrag dat Amazon aan het Nationaal Park Brabantse Wouden schenkt, afkomstig is van het Right Now Climate Fund (RNCF) van het bedrijf. Naar hun eigen omschrijving is dat een fonds waarmee Amazon initiatieven ondersteunt die de klimaattransitie met nature-based solutions aanpakt. Het RNCF is een extra ambitie, bovenop de Climate Pledge , een engagement dat het bedrijf opneemt, samen met meer dan 450 andere bedrijven, om in 2040 hun koolstofuitstoot tot netto-nul terug te brengen. Amazon was een van de stichters.

Het initiatief hierrond komt van Amazon zelf. De vorig jaar opgerichte bedrijfstak heeft zich eerst binnen de wereldwijde groep kandidaat gesteld om een Belgisch project te kunnen honoreren. Nadien hebben zij een aantal potentiële partners binnen België gecontacteerd. Voor het Nationaal Park Brabantse Wouden, toen nog een initiatief in voorbereiding, werden de kernpartners benaderd die het kandidaatsdossier hebben voorbereid. Binnen die groep werd de vzw Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) verzocht om het dossier mee voor te bereiden en ook uit te werken. Uiteindelijk heeft Amazon de keuze gemaakt om het dossier van het Nationaal Park Brabantse Wouden in Vlaanderen te honoreren en werd samen met de kernpartners het dossier op punt gesteld.

Duidelijke afspraken

Volgens minister Demir bevat het contract tussen Amazon en de partners van het nationaal park een duidelijk non-disclosure agreement . Er is ook bepaald dat de fondsen slechts mogen worden gebruikt voor de geselecteerde projecten. Er zal gerapporteerd worden over de uitgevoerde projecten en over de besteding van de gelden.

De minister voegt eraan toe dat er geen voorwaarden zijn gesteld die het park of de Vlaamse overheid of overige in het park participerende overheden verbinden tot gunsten of wat dan ook aan het bedrijf.

Geen onteigeningen

Het bedrag is ondertussen ter beschikking gesteld van de projectpartners en zal volgens minister Demir in de eerste 2 jaar van de werking worden ingezet. Grofweg wordt ongeveer 1 op 4 van de middelen ingezet voor directe investering in de natuur, 1 op 5 in projecten voor landbouw, 1 op 5 voor projecten rond inclusie en verbreding en 1 op 3 in projecten voor innovatie en wetenschap.

Minister Demir beklemtoont dat er geen onteigeningen zullen gebeuren. De aankopen gebeuren in der minne en er is overleg met de pachters of grondgebruikers.

Fons Jacobs

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken