Startpagina Boerenprotest

Boeren breken door politieblokkade, hooi en banden in brand gestoken

Het boerenprotest in Brussel gaat in alle hevigheid door terwijl Europese landbouwministers vergaderen over maatregelen die het leed van de landbouwers moeten verminderen. Ondertussen hebben enkele incidenten plaatsgevonden.

Leestijd : 4 min

De actievoerende boeren zijn in totaal met 900 tractoren aanwezig in Brussel. Dat blijkt maandagvoormiddag uit de officiële telling van de politie van de zone Brussel Hoofdstad Elsene. De landbouwers betogen maandag 26 februari aan het Brusselse Schumanplein, in de Europese wijk. Ook blokkeren boeren de Brusselse binnering in Ruisbroek, waardoor het verkeer richting Brussel vanaf Halle stilstaat.

Boeren breken blokkade

Enkele boeren zijn er maandagochtend met hun tractoren in geslaagd om in Brussel op het kruispunt van de Oudergemselaan en de Belliardstraat een politieblokkade te doorbreken.

De politie laat in ijltempo versterkingen aanrukken. Ondertussen worden de politiemensen ook met mest bestookt, waardoor ze zich verder moeten terugtrekken.

De politie heeft de perimeter nu ingeperkt tot de hoek van de Oudergemselaan en het Schumanplein. Extra politievoertuigen worden gepositioneerd. Enkele boeren bekogelen de aanwezige agenten met sinaasappels en bommetjes.

Een boer verspreidt hooi over het wegdek.
Een boer verspreidt hooi over het wegdek. - Foto: Belga

Eerder werd een eerste politieblokkade op het kruispunt eenvoudigweg omzeild. De blokkade hield namelijk geen rekening met het fietspad en voetpad, waardoor tractoren zich zo een weg konden banen richting het Schumanplein.

Het politievoertuig, een soort straatafzetter, werd ook klemgereden door verschillende tractoren. De politieagent die het voertuig bestuurde kon dan ook niet anders dan de aftocht blazen.

Grimmige sfeer

Protesterende boeren hebben het Lexgebouw, een van de gebouwen van de Europese instellingen in de buurt van het Schumanplein, maandagvoormiddag bekogeld met eieren.

Even heeft het ook stro geregend in de Europese wijk in Brussel. Een boer versnipperde een strobaal en bedekte de Steenweg op Etterbeek met een laagje stro, zo stelde een journalist van Belga ter plaatse vast.

Actievoerende boeren verbranden hooi en banden tijdens een protestactie op maandag 26 februari in de Europese wijk van Brussel.
Actievoerende boeren verbranden hooi en banden tijdens een protestactie op maandag 26 februari in de Europese wijk van Brussel. - Foto: Belga

Boze boeren staken vervolgens een deel van het stro in brand. Zo ontstond een grote brandhaard op de brug van de Wetstraat over de Steenweg op Etterbeek met heel wat rook ter hoogte van de brug over de steenweg als gevolg.

Een andere brand in het midden van de Wetstraat is na een interventie van de brandweer geblust. De gedoofde strobalen en tractorbanden liggen wel nog steeds in het midden van de weg. Eerder probeerdende politie deze brandhaard te blussen met een waterkanon. Dat waterkanon werd ook ingezet tegen actievoerders.

Enkele actievoerders hebben tijdens de boerenbetoging in Brussel de confrontatie met de politie opgezocht. De oproerpolitie werd door een handvol relschoppers bekogeld met paaltjes en flessen. De politie heeft daarop traangas afgevuurd. In de achterhoede rukken boeren aan met dozen eieren onder de arm, zo stelde een journalist van Belga ter plaatse vast. Eerder werd er ook al met bommetjes en licht vuurwerk gegooid.

Op de Etterbeeksesteenweg hebben protesterende boeren ondertussen een nieuwe brandhaard aangestoken met banden, stro en straatmeubilair. Door de rook ziet de groep boeren de politie niet goed staan. De oproerpolitie zet ook hier het waterkanon in om te proberen de vlammen te blussen.

ABS veroordeelt vandalisme

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) veroordeelt het vandalisme tijdens het boerenprotest maandag in de Europese wijk in Brussel. “Jammer dat het op deze manier moet gebeuren”, zegt Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van ABS. “Dit is niet zoals in Vlaanderen.”

Volgens Wulfrancke gaat de boodschap op deze manier verloren. “Een vuurton moet kunnen, maar dit gaat erover”, klinkt het. “We voeren liever geen actie op deze manier.” ABS benadrukt dat het boeren oproept om alleen een tractor mee te nemen naar protesten, en geen karren met mest, stro of banden mee te brengen.

Een waterkanon van de politie probeert een vuur in de Wetstraat te doven.
Een waterkanon van de politie probeert een vuur in de Wetstraat te doven. - Foto: Belga

De landbouworganisatie verzet zich tegen de Europese vrijhandelsakkoorden. “We mogen consumeren wat we zelf niet mogen produceren”, zegt Wulfrancke verwijzend naar een mogelijk handelsakkoord met Brazilië.

De Waalse boerenfederatie Fugea laat maandagochtend weten dat de woede van de boeren zal blijven, zolang er geen concrete antwoorden komen. “Onze eerste eis is die van een garantie op een waardig inkomen voor de landbouwers”, klinkt het. De boeren verwachten van de Europese Commissie daden en beschouwen de recente beslissingen van de Commissie als ‘ruim onvoldoende’.

Vooral Mercosur-handelsakkoord is kop van Jut

Het Mercosur-handelsakkoord, waarover de EU momenteel onderhandelt met een aantal Zuid-Amerikaanse landen, vormt voor de Verenigde Jonge Landbouwers het voornaamste struikelblok. Terwijl boeren binnen België aan zeer strenge voorwaarden moeten voldoen, zou door het handelsakkoord de deur worden opengezet voor vlees en graan waarbij allerlei hormonen en pesticiden kunnen worden gebruikt zonder dat daar ook maar enige controle aan te pas komt. “Als de landbouwer geen voedsel meer kan produceren in Vlaanderen, dan stopt het verhaal voor ons maar ook voor de consument”, onderstreept woordvoerder Stijn Zelderloo.

Actievoerders gooien tijdens het protest bommetjes, klein vuurwerk en andere projectielen.
Actievoerders gooien tijdens het protest bommetjes, klein vuurwerk en andere projectielen. - Foto: Belga

De landbouwers hebben het gevoel dat ze moeten dienen als pasmunt voor de export van de Duitse industrie en dat de regels die voor hen in Europa gelden, overboord zullen worden gekieperd voor goedkopere voedselwaren uit Zuid-Amerika.

De toezeggingen die de Europese Commissie al heeft gedaan, zoals het uitstel van de verplichte braakligging, doen de Verenigde Jonge Landbouwers af als ‘een druppel op een hete plaat die moet dienen om de boeren even te sussen’.

Het waterkanon van de politie wordt ook ingezet tegen de actievoerders.
Het waterkanon van de politie wordt ook ingezet tegen de actievoerders. - Foto: Belga

“Daarmee gaan we de landbouw niet redden. Europa heeft niet door dat het goud in handen heeft”, vervolgt Eveline Dedoncker van de Verenigde Jonge Landbouwers. “We beschikken in Europa over de meest vruchtbare grond in combinatie met het meest gunstige klimaat om voeding te produceren. Onze Belgische voedselveiligheidsvoorwaarden zijn bovendien strenger dan gelijk waar in Europa.” Net daarom vinden ze het zo frustrerend dat producten vanuit Zuid-Amerika zonder ook maar enige voorwaarden de Europese en Belgische markten zouden mogen overspoelen.

Die goedkopere producten ondermijnen ook de prijs, die nu al op een laag pitje staat. Daarom pleit de landbouworganisatie ook voor een waardige prijs. “Wij willen betaald worden voor onze producten en niet met subsidies. Wij willen niet afhankelijk zijn van iemand die beslist hoeveel we elk jaar krijgen”, besluit Dedoncker.

Belga/ThD

Lees ook in Boerenprotest

“Boze boeren willen gewoon meer zekerheid”

Boerenprotest In het boek ‘Daarom zijn boeren boos’ buigen 15 Vlaamse en Nederlandse experts zich over de vraag waarom de boeren boos zijn. Het boek richt de spots op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerden de KU Leuven en de Nederlandse nieuwswebsite Foodlog een middagsymposium met als centrale vraag: Houdt de jonge boer het vol?
Meer artikelen bekijken