Startpagina Boerenprotest

Veertigtal tractoren blokkeren toegang tot fabriek BioWanze

Enkele tientallen boeren blokkeren sinds vrijdagvoormiddag de toegang tot de fabriek BioWanze, in de Luikse gemeente Wanze, de grootste Belgische producent van bio-ethanol. De boeren parkeerden een veertigtal tractoren op de parking van de fabriek.

Leestijd : 2 min

De actievoerders verhinderen zo dat vrachtwagens op het terrein kunnen. De boeren zijn van plan om nog de hele dag ter plaatse te blijven. “De fabriek verbruikt enorm veel graan en we weten dat die in Oekraïne gekocht kan worden aan 110 euro per ton, terwijl de Europese marktprijs schommelt tussen 150 en 160 euro. Dat is ook het gevolg van de oorlog met Rusland en de wil van Poetin om de markt te overstromen”, zegt Pierre André, melkproducent en rundveekweker uit Havelange.

André, die lid is van FJA, de Franstalige Federatie van Jonge Landbouwers (FJA), klaagt ook aan dat graan geïmporteerd wordt van buiten de Europese Unie, op basis van minder strenge normen. “Sommige gewasbeschermingsmiddelen die verboden zijn bij ons, blijven ze in andere regio's gebruiken, waar gewerkt wordt in een compleet andere socio-economische en ecologische context. We willen dat gestopt wordt met het importeren van producten die wij volgens de wet niet mogen produceren”, zegt André.

Wetsvoorstel prijzen landbouwmarkt

De actievoerders zijn vrijdagnamiddag ontvangen door directieleden van de fabriek BioWanze, waar ze hun eisen voorlegden. Ook aanwezig bij de landbouwers vrijdag was burgemeester en Kamerlid Christophe Lacroix (PS), die uitleg kwam geven over zijn wetsvoorstel dat hij in de Kamer indiende over de prijzen op de landbouwmarkt.

“De bedoeling is dat de landbouwer een minimumprijs kan vastleggen van het product dat hij wil verkopen, binnen een vork die gereguleerd wordt door het Prijzenobservatorium van de FOD Economie. Vandaag is het de koper die de bedragen oplegt, we moeten die trend omkeren”, zei Lacroix.

Reactie directie BioWanze

De directie van BioWanze, die zich als partner van de landbouwers opstelt, wees er na afloop in een reactie op dat het bedrijf zowel klant als leverancier is van hen. Zo neemt het lokale voedertarwe en résidu van suikerbieten af, maar levert het veevoeder en groenbemesting.

De verantwoordelijken van het bedrijf zeggen dat het model van BioWanze de lokale landbouw steunt, door zijn korte aanvoerketen, met uitsluitend voedertarwe van Europese origine, vooral Belgisch en Waals. “Door te luisteren naar de ongerustheid van onze landbouwers onderhouden we de dialoog en versterken we de essentiële banden om samen het voortbestaan van onze lokale sectoren te verzekeren. We blijven ons Waalse model van circulaire economie ontwikkelen om toegevoegde waarde te creëren en onze lokale landbouwsector te steunen”, zegt directeur Pierre Étienne. Voor hem was de ontmoeting met de boeren ‘de gelegenheid om vast te stellen dat we gemeenschappelijke problemen hebben, maar dat we proberen vooruit te gaan in dezelfde richting’.

Belga

Lees ook in Boerenprotest

“Boze boeren willen gewoon meer zekerheid”

Boerenprotest In het boek ‘Daarom zijn boeren boos’ buigen 15 Vlaamse en Nederlandse experts zich over de vraag waarom de boeren boos zijn. Het boek richt de spots op de diepgewortelde frustraties en de mix van factoren achter de boerenprotesten in Nederland en Vlaanderen. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek organiseerden de KU Leuven en de Nederlandse nieuwswebsite Foodlog een middagsymposium met als centrale vraag: Houdt de jonge boer het vol?
Meer artikelen bekijken