Startpagina Actueel

Overleg snel afgelopen omdat Vlaamse regering niet op één lijn zit

Het overleg tussen de Vlaamse regering en landbouworganisaties was dinsdagavond snel afgelopen. Dat meldt de Boerenbond in een persbericht. Wegens onenigheid binnen de Vlaamse regering over de bescherming van landbouwgebied, heeft Vlaams minister-president Jan Jambon enkele dagen tijd gevraagd om iedereen op één lijn te krijgen.

Leestijd : 3 min

De Vlaamse regering zat dinsdagavond 6 februari voor de tweede keer rond de tafel met de landbouworganisaties om te proberen een antwoord te bieden op hun verzuchtingen. Het gaat dan onder meer om het voorbehouden van landbouwgebied aan landbouwers en het verminderen van de administratieve last.

Cd&v kwam dinsdag met het voorstel om landbouwgrond niet langer te laten aankopen door overheidsinstanties of natuurorganisaties zoals Natuurpunt. Landbouworganisaties Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat (ABS) waren daar wel voor te vinden, net als Open Vld.

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wordt er op die manier echter een ‘valse tegenstelling tussen natuur en landbouw’ gecreëerd.

Verdeeldheid binnen de Vlaamse regering

Die onenigheid bleek dus ook aan tafel, waardoor het overleg sneller dan verwacht was afgelopen. “De Minister-President kon vandaag niet anders dan meedelen dat er binnen de Vlaamse regering verdeeldheid is over de bescherming van de landbouwgrond”, zegt Boerenbond in een persbericht.

“Het overleg was snel afgelopen want er blijkt onenigheid binnen de Vlaamse regering te zijn over de bescherming van het landbouwgebied. Uiteraard konden we vandaag niet spreken met een regering die niet op een lijn staat”, zegt Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond. “De Minister-president heeft enkele dagen tijd gevraagd om hierover tot een akkoord te komen binnen zijn regering en dan de gesprekken te hervatten.”

Meningen regeringspartijen voor overleg

Demir zei vooraf dat in het CD&V-voorstel de ‘verkeerde klemtoon’ gelegd. “Het echte probleem is dat we moeten evolueren naar een landbouwmodel waarin de landbouwer centraal staat”, onderstreepte ze.

Ze benadrukt dat het CD&V-voorstel ‘landbouw en natuur tegen elkaar opzet’, terwijl er veel meer landbouwgebied wordt gebruikt als weides voor paarden of voor zonevreemde bewoningen. Demir benadrukt dat ze het debat wel wenst te voeren, maar dat het dan in zijn geheel moet worden gevoerd en op basis van objectieve cijfers.

Open Vld pleit in eerste instantie voor concrete maatregelen, maar lijkt het Cd&v-voorstel wel genegen. “Het is niet echt logisch dat de staat met belastingsgeld de prijzen opdrijft en speculeert op landbouwgrond”, stelde Rutten. Voor haar moet de regering dan ook een ‘signaal geven’ door dit aan banden te leggen.

Voor minister van Landbouw Jo Brouns (CD&V) begint alles met landbouwgrond maximaal voor landbouwdoeleinden te gebruiken. Volgens hem drijft het aankoopbeleid met Vlaamse middelen de prijzen kunstmatig op. “Het is belangrijk dat de bestaande landbouwgrond beschermd wordt. Momenteel is er in Vlaanderen zowat 750.000 hectare landbouwgrond, maar als we kijken naar landbouwgebruik dan is dat meer dan 150.00 hectare minder”, klinkt het.

Nieuw overleg gepland

Boerenbond benadrukt te blijven openstaan voor overleg. “Toegang tot grond is één van de fundamenten om een toekomstperspectief aan jonge boeren te bieden. Het is voor ons onbegrijpelijk dat dit ter discussie staat binnen de Vlaamse Regering”, zegt ook Jonas Lemaire van Groene Kring.

Bij het kabinet-Jambon klinkt het dat er alvast nieuw overleg werd gepland, maar dat daarvoor nog geen concrete datum werd geprikt.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken