Startpagina Actueel

Boerenprotesten gaan onverminderd door

Na afloop van de woelige actiedag in Brussel, gaan de boerenprotesten in de rest van het land onverminderd door. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Leestijd : 6 min

De boerenprotesten in België gaan onverminderd voort. De oproep van premier Alexander De Croo (Open Vld) op Radio 1 dat nu ‘het moment gekomen is om de blokkades op te geven’ valt voorlopig op dovemansoren.

Grenzen met Nederland gesloten

In de provincie Antwerpen was de R2 donderdagavond rond 19.00 uur afgesloten net voor de Beverentunnel richting Nederland. Na een tijd werd de Beverentunnel weer vrijgegeven, waarna tractoren wegtrokken langs E34.

Protesterende boeren blokkeerden in de nacht van donderdag op vrijdag verschillende snelwegen in de buurt van de Nederlandse grens. Zo was de A12 tussen Antwerpen en Bergen-op-Zoom in beide richtingen versperd in Zandvliet. De E19, die Antwerpen met onder meer Breda verbindt, was dan weer versperd ter hoogte van Meer in de richting van Antwerpen. De E34 tussen Turnhout en Eindhoven was tot slot geblokkeerd richting Turnhout ter hoogte van de parking van Postel.

Op 3 verschillende plaatsen worden de grensovergangen van en naar Nederland geblokkeerd door landbouwers.
Op 3 verschillende plaatsen worden de grensovergangen van en naar Nederland geblokkeerd door landbouwers. - Foto: Danny Hereijgers

De grenzen met Nederland op de A12, E19 en E34 waren vrijdagochtend nog steeds in beide richtingen versperd door boerenprotest. Hoe lang de actie nog zal duren, is niet duidelijk. Tegen de middag was het nog steeds onmogelijk of moeilijk om vanuit België Nederland binnen te rijden en vice versa.

Nederlandse steun voor Belgische boerenprotesten

Een fotograaf van het Nederlandse persagentschap ANP, die aan de grensovergang van de E34 staat, meldde dat meer dan 50 tractoren rond 23.30 uur vanaf een parkeerplaats aan de Belgische kant de E34 opreden. De meeste actievoerders komen uit België, maar er zijn ook enkele Nederlandse boeren bij.

Vanuit Bergeijk waren bovendien Nederlandse trekkers met boeren naar de grensovergang gereden om zich bij de Belgen aan te sluiten. Volgens de initiatiefnemer gaat het om zo'n 30 à 35 sympathisanten van de Belgische boeren.

Nederlandse boeren steunen de blokkade van de Nederlandse grensovergangen, onder andere op de E19 in Meer.
Nederlandse boeren steunen de blokkade van de Nederlandse grensovergangen, onder andere op de E19 in Meer. - Foto: Danny Hereijgers

De Nederlandse Rijkswaterstaat meldde ook nog dat de A76 tussen de Belgische grens en Geleen, in Nederlands-Limburg, afgesloten is. Bij die grensovergang tussen Maasmechelen en Stein waren eerder al boerenprotesten aangekondigd. Ook aan de actie op de E19 in Meer doen Nederlandse sympathisanten mee.

In tegenstelling tot de andere grensovergangen met Nederland is er momenteel geen blokkade aan de grensovergang van de E314 in Maasmechelen. Donderdag zag het ernaar uit dat ook daar een blokkade zou worden opgezet na de oproep van de Nederlandse belangenorganisatie Farmers Defence Force. De boeren die donderdagavond kwamen opdagen, vertrokken na enige tijd. Volgens de woordvoerder van de politiezone Lanaken-Maasmechelen is er momenteel geen boerenprotest en verloopt het verkeer op de E314 normaal.

Productie Volvo Cars Gent tijdelijk gedeeltelijk stil

De productie in Volvo Cars Gent lag vannacht gedeeltelijk stil omdat bepaalde cruciale stukken ontbraken. Ongeveer 1.500 mensen konden niet aan het werk.

Vrijdagmorgen verloopt de productie bij de autofabriek opnieuw normaal. “De ochtendploeg is gewoon aan het werk kunnen gaan en de namiddagploeg zal dat ook kunnen doen”, zei woordvoerster Barbara Blomme van Volvo Car Gent.

Vrijdag waren er geen blokkades meer op de toegangswegen naar de Gentse haven, maar door de boerenprotesten staan nog vrachtwagens vast in de regio van Zeebrugge. “De onderdelen zijn op een andere manier tot op onze site gebracht. Er staan wel nog stukken vast in Zeebrugge.”

Toegang ArcelorMittal Gent tijdlang geblokkeerd

Sinds donderdagmorgen 11.00 uur ongeveer blokkeerden de boeren het rondpunt aan ArcelorMittal Gent. Daarna stapten ze over naar een blokkade van alle toegangswegen naar het bedrijf. Een tijdlang kon niemand meer binnen of buiten.

Eerst leken ze van plan om alle toegangswegen naar het bedrijf voor een langere periode te versperren. “We hebben alle toegangen naar de site geblokkeerd”, klonk het bij de protesterende boeren. “Niemand kan meer binnen en buiten.” De blokkade is ondertussen opgeheven, bevestigde de politiezone Puyenbroeck.

Delhaize vannacht geblokkeerd

Boerenprotesten blijven supermarkten viseren. Zo hebben boeren de voorbije nacht het grootste distributiecentrum van warenhuisketen Delhaize, in het Vlaams-Brabantse Zellik, geblokkeerd. Ook de blokkade bij het depot in Ninove, die dinsdagavond was begonnen, is er nog steeds.

De boeren arriveerden volgens Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver donderdagavond rond 18 uur in Zellik en maakten dat er geen vrachtwagens meer konden binnenrijden of vertrekken. Pas 's ochtends vertrokken ze weer. “We hopen de achterstand in de loop van de dag in te halen”, zegt Dekelver.

Verzachting blokkade distributiecentrum Colruyt na overleg

Na een overleg met Colruyt donderdagavond, zal de blokkade aan het distributiecentrum Dassenveld van Colruyt in Halle verzacht worden. Dat meldt Koen De Sutter, een van de deelnemende landbouwers, vrijdagochtend.

De blokkade aan de Zinkstraat, de toegangsweg tot Dassenveld, wordt niet helemaal opgeheven. “Vrachtwagens met Belgische producten laten we door, andere niet”, vertelt de 38-jarige boer uit Pepingen. “Aan Dassenveld komt veel vers voedsel toe: we willen ook niet dat dat voedsel bederft. Dat is tegen onze principes als landbouwers.”

In het overleg beloofde Colruyt enkele engagementen om de boeren te steunen. “Colruyt heeft aangegeven dat ze onze bezorgdheden gaat meenemen, dat we mee aan tafel kunnen zitten in vergaderingen met Comeos, en dat er in de toekomst regelmatig overleg zal plaatsvinden”, vertelt De Sutter. “We voelen dat Colruyt ook wil dat er een toekomst is voor de boeren.”

Volgens Colruyt is het onvermijdelijk dat er op termijn producten zullen ontbreken in de rekken. Deze foto werd genomen op donderdag 1 februari in een Colruyt-winkel in Ledeberg-Gent.
Volgens Colruyt is het onvermijdelijk dat er op termijn producten zullen ontbreken in de rekken. Deze foto werd genomen op donderdag 1 februari in een Colruyt-winkel in Ledeberg-Gent. - Foto: Belga

Colruyt bevestigt dat het overleg constructief was en dat de site deels werd gedeblokkeerd. “We zijn na het overleg kunnen starten met het aanleveren van verse producten en diepvriesproducten naar onze winkels. Ook Belgische leveranciers kunnen terug leveren. We zijn alvast tevreden met deze uitkomst”, zegt het bedrijf.

Ook in Gellingen en Woelingen, in Henegouwen, zijn nog depots van Colruyt geblokkeerd. Daar voeren de boeren al 4 dagen actie. Ze houden er de vrachtwagens tegen. Vanuit die magazijnen vertrekken droge voeding, waters en dranken naar de winkels.

Het is volgens Colruyt onvermijdelijk dat er op termijn producten zullen ontbreken in de rekken. “Het is moeilijk definitieve uitspraken te doen wat timing betreft, omdat onze winkels verschillende stockniveaus hebben.”

Distributiecentrum Lidl in Marche-en-Famenne nog altijd geblokkeerd

Boeren blokkeren ook vrijdagochtend nog het distributiecentrum van Lidl in Marche-en-Famenne. Dat bevestigt de supermarktketen.

Het gaat om 1 van de 5 depots van Lidl in België. Ook bij andere Lidl-magazijnen doken al boeren op, maar daar duurden de acties niet lang.

In Marche-en-Famenne kunnen echter al 5 dagen geen vrachtwagens meer leveren of afhalen. Daardoor kunnen er lege rekken zijn in de winkels in de omgeving.

Boeren blokkeren nog steeds distributiecentra Aldi

Na het boerenprotest en de 7 uur durende blokkade van het Klaverblad in Lummen op donderdag 1 februari is het momenteel rustig in de provincie Limburg. Wel worden de distributiecentra van Aldi in Heusden-Zolder, Turnhout, Vaux-sur-Sûre en Gembloers vrijdagmiddag geblokkeerd door boerenprotesten. Dat is bij de supermarktketen vernomen. “Het is nu vooral de klant die de dupe is”, zegt Aldi.

Aldi zegt begrip te hebben voor de boeren en zich ook te willen engageren tot overleg in de sector en met de boeren. Maar de blokkades zijn een ‘spijtige zaak’, aldus een woordvoerder. In de winkels dreigen steeds meer lege rekken.

Na de blokkade van het Klaverblad in Lummen donderdag trokken verschillende boeren naar verschillende distributiecentra en winkels van de warenhuisketens in de omgeving. Onder meer in Genk en Heusden-Zolder kregen respectievelijk de distrubutiecentra van Lidl en Aldi boze boeren over de vloer. De boeren vertrokken vrij snel na een gesprek met de directie van Lidl maar een groep van een tiental boeren bracht de nacht door aan het distributiecentrum van Aldi. Zij willen de blokkade zeker nog de hele dag en eventueel het hele weekend volhouden en verhinderen dat vrachtwagens producten kunnen lossen.

Ook de Colruyt-vestigingen van Hasselt en Genk kregen donderdag kort een bezoek van misnoegde boeren. Aan de winkel in Hasselt plaatsten ze een blokkade die werd opgeheven toen de politie ter plekke kwam. Uit veiligheidsoverwegingen sloot de winkel voor de rest van de dag de deuren.

Belga/ThD

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken