Startpagina Actueel

Landbouworganisaties leggen bezorgdheden en eisen voor aan Vlaamse regering

De Vlaamse regering zit vrijdagochtend 2 februari samen met vertegenwoordigers van landbouworganisaties. De landbouworganisaties willen dat ook de regering-Jambon maatregelen neemt voor de boeren: minder regels, meer rechtszekerheid en een betere bescherming van landbouwgrond. “Ik heb aan de basis veel begrip voor hun verzuchtingen. We gaan nu kijken wat we samen kunnen doen”, zo zei Vlaams minister-president Jan Jambon bij de start van het gesprek.

Leestijd : 3 min

Na dagen van protesten, blokkades en na overleg op Europees niveau donderdag, klopten de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring vrijdag 2 februari aan bij de deur van Vlaams minister-president Jan Jambon. Naast Europa kan ook Vlaanderen volgens hen een en ander doen voor de boeren.

Volgens Boerenbond-topman Lode Ceyssens gaat het om een ‘hele lijst’ aan bezorgdheden en verzuchtingen, gaande van ‘het stopzetten van de administatieve betutteling’ tot ‘meer rechtszekerheid’ en ‘de bescherming van landbouwgrond’. Als een van de voorbeelden van de overdreven 'betutteling' verwees Ceyssens naar de zogenaamde 'kalenderlandbouw', de kalender die boeren verplicht om op bepaalde tijdstippen te bemesten en te oogsten, ‘ook wanneer dat bij bepaalde weersomtandigheden zinloos is’.

‘Regelneverij’

Maarten Moermans, interimvoorzitter van de Groene Kring, verwacht van de regering ‘een duidelijk signaal dat er zaken zullen veranderen’. “Het gaat om het overaanbod aan regels, om de administratieve lasten en om inkomens- en rechtsonzekerheid van de boeren”, aldus Moermans.

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme sloot zich aan bij die klachten over ‘regelneverij’, maar hij vroeg tegelijk dat de Vlaamse regering een einde maakt aan ‘het aankoopbeleid waarbij bos- en natuurgebieden worden uitgebreid ten nadele van de landbouw’. “Daar moet de regering niet alleen op de pauzeknop, maar op de stopknop drukken”, aldus Vandamme.

‘Veel begrip’

Ook het ongenoegen over het Vlaamse stikstofdecreet blijft bij de landbouworganisaties opborrelen. Vlaams minister-president Jan Jambon liet voor de start van de vergadering optekenen dat hij ‘veel begrip heeft voor de verzuchtingen van de landbouwers’. “We gaan luisteren naar wat we concreet kunnen doen”, aldus Jambon. Of Jambon hoopt dat de landbouwers hun blokkades stoppen? “Ik denk dat iedereen graag heeft dat die blokkades stoppen. Maar daarvoor moet je eerst een constructieve dialoog voeren”.

Volgens Open Vld viceminister-president Gwendolyn Rutten is er ‘zeker iets mogelijk’. “Als je alleen gaat luisteren zonder de bereidheid om iets te veranderen, heeft overleg weinig zin. We gaan op zoek naar oplossingen”.

Demir kaatst bal terug

Minister van Omgeving Zuhal Demir zei voor aanvang van het gesprek dat ze veel begrip heeft voor de vraag van de boeren naar een ‘eerlijke prijs’. Ze heeft ook oren naar de klachten over de regeldrift, maar ze kaatst daarbij meteen ook de bal terug naar de landbouworganisaties.

“Een landbouwer moet een landbouwer kunnen zijn en geen boekhouder. Daar ben ik het mee eens. Maar zodra we een decreet hebben, worden er door sommigen honderden uitzonderingen gevraagd. Dat maakt de regels ook complexer”, aldus Demir.

Dat er ook boosheid is over het stikstofakkoord, heeft volgens Demir vooral te maken met het feit dat er jarenlang onzekerheid is geweest. “Het is goed dat we nu na 20 jaar een wetenschappelijk onderbouwd akkoord hebben en dat er een kader is om vergunningen te verlenen.”

Belga

Lees ook in Actueel

Belgische springruiters scoren op alle niveaus in Parijs

Paarden Het Grand Palais in het 8ste arrondissement van Parijs is een historische locatie. Daar winnen is tekenen voor eeuwige roem. Onze landgenoot Grégory Wathelet heeft dit enkele jaren geleden aan den lijve ondervonden. Dit jaar waren er meer Belgen succesvol, Wathelet incluis.
Meer artikelen bekijken