Boze boeren wachten Brouns op bij voorstelling Landbouwrapport
Landbouwers, ontevreden met de goedkeuring van het stikstofakkoord, wachtten op maandag 29 januari Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns op in Kinrooi. Hij kwam daar de recente landbouwcijfers voorstellen.

Normaal gezien kwam Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op maandagochtend 29 januari 2024 in zijn thuisgemeente Kinrooi het nieuwe Landbouwrapport voorstellen. Dit is een tweejaarlijkse publicatie met actuele cijfers over de landbouwsector. Voordat hij daarmee kon starten, moest hij eerst een groep landbouwers te woord staan. Die kwamen met ongeveer 60 tractoren verhaal halen over de goedkeuring van het stikstofdecreet en een rits andere dossiers.
Het was een spontane actie met delegaties van ABS, de Groene Kring, Boerburgerbelangen (BBB) en de Farmers Defence Force (FDF).
Evenwicht zoek
Brouns lichtte nog eens de redenen toe waarom hij toch het stikstofakkoord goedkeurde. “Volgens het advies van de Raad van State zou het decreet nog strenger moeten zijn”, zegt Brouns. “Stikstof zal inderdaad naar beneden moeten, maar het is een kwestie van een evenwicht zoeken tussen landbouw, natuur en industrie.”
Mark Wulfrancke, beleidsmedewerker van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), ziet geen evenwicht in de manier waarop het stikstofdossier landbouw en industrie behandelt. “In verstedelijkt gebied zoals Vlaanderen kan niet alles, dat begrijpen we. Maar waarom kan voor de ene alles en voor de andere niets meer?” Een andere aanwezige landbouwer viel hem daarin bij: “De moed zakt in de schoenen als je ziet hoe wij zoveel strenger gecontroleerd worden dan de industrie.”
“Het verschil tussen industrie en landbouw zit inderdaad in die drempelwaarden, 1% en 0,025%”, gaf Brouns toe. “De industrie zal minder snel een passende beoordeling moeten maken dan landbouw. Maar in het dichtbevolkte Vlaanderen gaat elke industriële onderneming daarover gaan, waardoor die gelijkheid er in feite is.”
"Pestgedrag" van ANB
Landbouwers haalden ook het “pestgedrag” van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) aan. Volgens hen is ANB te machtig geworden omdat (lokale) overheden hun negatief advies zouden volgen en vergunningen niet meer verlenen. “Dit is de situatie van de voorbije 3 jaar dat het stikstofdecreet juist wil verhelpen”, antwoordde Jannes Maes, adjunct-kabinetschef van Brouns daarop. “Het gaat terug mogelijk zijn om vergunningen te verlenen.”
Volgens ABS en de aanwezige boeren gaan de problemen die de landbouwsector plagen breder dan enkel het stikstofakkoord. “Het stikstofdecreet zal alleen maar voor meer rechtsonzekerheid zorgen, maar ook het nieuwe pachtdecreet is een steek in de rug van alle jonge boeren”, zegt Wulfrancke. “Beide dossiers moeten terug naar de tekentafel.”
Net zoals de vele boerenprotesten in andere Europese landen, vinden de aanwezige landbouworganisaties de impact van het landbouwbeleid van de Europese Unie te hoog. “Maar we merken dat Vlaanderen de Europese wetgeving nog strenger vertaalt dan nodig is”, zegt Wulfrancke. “Nooit doen jullie inspanningen om de regelgeving aan te passen aan de regionale omstandigheden.”
Geen integratie van bevoegdheden
Brouns merkte op dat dat veel landbouwers gefrustreerd zijn door de impact die ze ondervinden van het omgevingsbeleid. “Als landbouw- en omgevingsbeleid geïntegreerd zijn, heb je alle instrumenten in handen om het geheel te kunnen sturen”, zegt de landbouwminister. “Maar vandaag zitten de bevoegdheden bij 2 verschillende mensen en partijen.”
Een aanwezige landbouwer wees de minister erop dat de meerderheidspartijen de kiezer naar het Vlaams belang duwen, maar dat die partij nu al aan het onderhandelen is met N-VA. “Dat is dus ook geen oplossing.” Over zijn eigen bijdrage aan het stikstofdossier merkte de minister op dat hij zelf verschillende keren tegengas heeft gegeven, maar dat hij wel overal het stikstofdossier kan verdedigen. “Je kan vandaag maar beter minister van Omgeving zijn dan Vlaams minister van Landbouw”, zei hij schertsend.
"We kruipen niet terug in ons kot"
De uitleg van minister Brouns maakte weinig indruk op de aanwezige landbouwers. ABS leek nog een lange periode van boerenprotesten te beloven tijdens de actie in Kinrooi. “We zijn het als boeren grondig beu”, zegt Wulfrancke. “Ik ken geen enkele boer die zegt, we gaan terug in ons kot kruipen. Nee, we blijven op straat komen, totdat we krijgen wat we verdienen.”