Varkensrollade met gehakt,veenbessencompote en krieltjes
Zet je ook elk jaar traditioneel gevulde kalkoen op je kerstmenu? Probeer eens iets anders en plaats deze varkensrollade op het menu. Serveer met veenbessencompote en ovenaardappelen. Na een uur is dit gerecht voor 4 personen klaar.

Wat heb je nodig?
Voor de ovenaardappelen:
500 g krielaardappelen
verse tijm
2 el olijfolie
Voor de rollade:
800 g varkensfilets
300 g gemengd gehakt
8 sneetjes gedroogde Meesterlyck-ham
8 blaadjes salie
1 sjalot
1 teentje knoflook
2 el olijfolie
Voor de compote:
bakboter
1 sjalot
1 kl venkelzaad (gekneusd)
30 ml Porto
2 el honing
250 g veenbessen
peper
zout
300 g spinazie
Hoe ga je te werk?
Maak de krieltjes:
Halveer de krieltjes in de lengte, maar snij ze niet helemaal door. Stop in elke kerf een takje tijm. Hou ze even aan de kant.
Maak de rollade:
Snipper de knoflook en 1 sjalot fijn. Hak de helft van de salie heel fijn. Meng het gehakt met de gesnipperde knoflook, sjalot, salie, zout en peper.
Snijd het varkensvlees open tot een rechthoekige lap. Leg het gehakt erop en rol weer op.
Leg de plakjes rauwe ham dakpansgewijs open. Leg hierop de varkensrollade. Vouw de plakjes ham rond het vlees. Bind met keukentouw vast en steek de rest van de salie tussen het touw. Kruid nog met peper en zout.
Maak de veenbessencompote:
Snipper de sjalot fijn.
Verhit in een sauspan 1 el boter. Fruit de sjalot met het venkelzaad gedurende 1 minuut.
Schep de veenbessen er door. Voeg de honing en de porto toe en breng aan de kook.
Zet het vuur zachter en laat 10 minuten garen, onder deksel.
En verder:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Leg het vlees op de bakplaat en besprenkel met olijfolie en bak in de oven. Leg na 30 minuten de krieltjes bij de rollade. Besprenkel de krieltjes met olijfolie en bak met het vlees gaar in de oven gedurende 30 minuten.
Roerbak de spinazie met wat olie kort in een wokpan en kruid met peper en zout.
Laat de rollade afgedekt, met eventueel aluminiumfolie of deksel, 10 minuten rusten.
Hou de krieltjes warm onder aluminiumfolie. Serveer de rollade op een bedje van spinazie, met de krieltjes en veenbessencompote.
Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be