Zorgboerderijen blijven steun ontvangen
Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) blijft het bijzonder waardevol vinden dat land- en tuinbouwers, naast hun zorg voor dier en natuur, ook een belangrijke maatschappelijke rol opnemen door kwetsbare mensen op te vangen op hun bedrijf. Daarom blijft hij deze bedrijven ondersteunen via de subsidiemaatregel voor zorgboerderijen, ondanks de druk op het budget.

Zorgboerderijen zijn een belangrijk gegeven voor een bepaalde groep van kwetsbare jongeren. Zij kunnen er tot rust komen en ondertussen iets leren van de land- en tuinbouwsector. Bovendien krijgen ze zo de kans om actief bezig te zijn. Ook wordt op die manier de samenwerking tussen de zorgsector en de land- en tuinbouwsector gestimuleerd. Meestal gaat het om jongeren die buitengewoon onderwijs volgen of gevolgd hebben. Bezig zijn in een zorgboerderij geeft de jongeren vaak het nodige vertrouwen en brengt hen tot rust.
De grootste groep zorgboeren bevindt zich in de leeftijdsgroep 46 tot 60 jaar en heeft een melkveebedrijf. Ook vleesvee en gemengde bedrijven hebben een groot aandeel. Het aantal actieve zorgboerderijen loopt evenwel stelselmatig terug. In 2013 waren er in heel Vlaanderen nog 447 actieve zorgboerderijen. In 2021 (de meest recente beschikbare cijfers) waren dat er nog 359. De daling van het aantal zorgboerderijen verloopt gelijkmatig over alle provincies en volgt in grote lijnen de daling van het totale aantal boerderijen in Vlaanderen.
Heel wat onzekerheid in de landbouw
“Er moet rekening gehouden worden met het feit dat er in het huidige klimaat heel wat onzekerheid bij landbouwers bestaat, wat ongetwijfeld een impact heeft op het aantal startende zorgboerderijen”, stelt minister Brouns.
Parlementslid Ludwig Vandenhove (Vooruit) vroeg aan minister Brouns hoe het zit met de evaluatie van het zorgboerderijenproject. “Eind 2023 wordt een evaluatievergadering gepland over de zorgboerderijen in Vlaanderen. Ondanks de besparingen heb ik de voorbije jaren steeds voldoende middelen uitgetrokken om alle subsidieaanvragen uit te betalen. Ik blijf ook voldoende middelen voorzien voor alle subsidieaanvragen”, stelt minister Brouns.
Administratief ontzorgen
Daarnaast wil de minister zorgboerderijen ondersteunen door hen te ontzorgen door de administratieve aspecten van de zorgboerderijsubsidie te vereenvoudigen en te optimaliseren. “In 2021 werd een nieuwe e-loketapplicatie ontwikkeld om het administratieve luik van de zorgboerderijsubsidie te vereenvoudigen voor landbouwers. In het voorjaar van 2023 heb ik een nieuwe vereenvoudiging gerealiseerd door de aanvraagprocedure te versoepelen.”
Aanwezigheidslijsten die ten laatste 3 weken voor de deadline door de landbouwer ingediend worden, worden na 3 weken automatisch stilzwijgend bevestigd. Voorzieningen en CLB’s kunnen de aanwezigheidslijsten nog steeds controleren, maar zijn niet langer verplicht om elke aanwezigheidslijst ook via het e-loket te bevestigen. Hierdoor is de landbouwer voor de uitbetaling van de subsidie niet langer afhankelijk van het tijdstip waarop de voorziening of het CLB de aanwezigheidslijst via het e-loket bevestigt.
Bedrijfsruimtes voor zorgvragers
Via de subsidiemaatregel ‘naschoolse landbouwvorming’ ondersteunt minister Brouns jaarlijks heel wat vormingen en infosessies over de verschillende aspecten van een zorgboerderij. Daarnaast heeft hij via het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) een subsidie van 30% opgenomen voor investeringen op het landbouwbedrijf om bedrijfsruimtes voor zorgvragers in te richten.
Ludwig Vandenhove stelt voor om de subsidieregeling van de zorgboerderijen uit te breiden naar verwante sectoren als paardenmaneges, dierenpensions of kinderboerderijen, maar dat ziet Jo Brouns niet gebeuren. “De doelgroep van de subsidie uitbreiden is niet aan de orde. De zorgboerderijsubsidie wordt gefinancierd met landbouwmiddelen en is daarom bedoeld voor bedrijven waarvan de land- en tuinbouwactiviteiten het belangrijkste aandeel uitmaken van de bedrijfsvoering”, besluit de Vlaamse minister van Landbouw.