Landbouwers dienen bezwaren in tegen Nationaal Park Taxandria
In Ravels gaven enkele honderden landbouwers een doos vol bezwaarschriften tegen het Nationaal Park Taxandria af aan burgemeester Walter Luyten. Net zoals de boeren, is ook de gemeente Ravels tegen het Nationaal Park. “Ravels heeft geen nationaal park nodig om een schone gemeente te zijn”, klonk het bij de burgemeester.

Onder leiding van de Stuurgroep Turnhouts Vennengebied, zakten landbouwers en sympathisanten op maandag 24 juli af naar Ravels om hun ongenoegen te uiten over de kandidatuur van Nationaal Park Taxandria, nu ook wel Nationaal Park de Lage Venen genoemd. De kandidatuur van Taxandria verbonden is te fel verbonden met het stikstofakkoord en heeft daarom een te grote impact op de leefbaarheid van de landbouw in het gebied.
Park op basis van leugens
Gunter Klaasen, pluimveehouder uit het Turnhouts Vennengebied, nam het woord en legde in het gemeentehuis van Weelde (Ravels) uit waarom zo’n nationaal park daar ongewenst is.
“Het doel om een aaneengesloten natuurkern van minimum 3.000 ha te bekomen is onmogelijk”, zegt Gunter. “Op het vage grondplan dat we konden bekijken is grote versnippering te zien.
De jury die de beoordeling van de Nationale Parken op zich neemt, is ook alles behalve onafhankelijk. Elk lid heeft een link met natuur of natuurverenigingen, uitgezonderd de voorzitter van de jury, econoom Geert Noels. Minstens één persoon had wel wat achtergrond of kennis van landbouw mogen hebben.
Die jury raadde evenwel geen nationaal park aan in dit gebied, en toch heeft minister Demir het park meegenomen naar de volgende ronde. De inhoud van het Masterplan dat ingediend werd, werd weken verzwegen om nu een heel vaag grondplan af te leveren dat niet eens op perceelniveau is opgemaakt.
Het Masterplan is opgesteld op basis van verschillende leugens. Zo werden gemeenten benoemd als zijnde steunverleners, terwijl ze daar zelf niet van op de hoogte waren. Er zijn ook gronden ingekleurd die zogezegd beschikbaar zijn voor natuur, terwijl die nog in privébezit of van het gemeentebestuur zijn.
Men beschrijft ook dat de intentie er is om het park door te trekken naar Nederland, terwijl die gemeenten tegen het Nationale Park zijn.
Er wordt vaak gezegd dat een nationaal park geen invloed zou hebben op de landbouw, terwijl er in een officieel document te lezen is dat landbouw in de natuurkernen een nevenfunctie zal zijn, of dat landbouw ondergeschikt zal zijn aan natuur. Er staat zelfs dat ten gevolge van de uitbreiding van de natuurkernen het landgebruik in de toekomst kan wijzigen.”
Goed voor toerisme?
“De habitatgebieden en Natura2000 gebieden zijn zo gevoelig, dat men de toegang tot die gebieden bijna zal moeten afsluiten, wil men die in geode staat houden”, gaat Gunter verder. “Een hond is al zeker te belastend voor die natuur, en wie weet kan men er niet eens wandelen of joggen. Wat heb je dan aan zo’n park?”
PAS en park zijn verbonden
“We worden in het Turnhouts Vennengebied extreem zwaar getroffen in het voorliggende PAS-akkoord. Al van het begin waren wij ervan overtuigd dat deze onterechte focus op onze regio te maken had met plannen voor een groter natuurgebied, en we hebben gelijk gekregen.
In het Masterplan zijn zaken opgenomen van intendant Piet Vanthemsche. Plannen die de heer Vanthemsche wil doorvoeren inzake PAS, zijn toevallig ook nodig voor het creëren van een nationaal park. Ofwel heeft de intendant bewust de PAS gebruikt om het park te creëren, ofwel heeft het kabinet van Demir de intendant misbruikt zonder zijn weten om het park te creëren. Beiden zijn de rechtstreeks met elkaar verbonden, en dat baart ons zorgen. Piet Vanthemsche heeft wel altijd aangegeven dat het volgens hem onmogelijk is om gelijktijdig met het ontwikkelplan voor het Turnhouts Vennengebied ook een Nationaal Park te maken.
Het is vandaag duidelijk dat er absoluut geen draagvlak is voor Nationaal Park Taxandria en wij eisen dan ook dat daar rekening mee gehouden zal worden. wij willen alle gemeentebesturen bedanken die de gevaren van een park voor hun landelijke gemeente inzien en zich openlijk durven uitspreken tegen het park, zo ook de gemeente Ravels. Wij vertrouwen dat deze gemeente onze bezwaarschriften correct zal verwerken”, sluit Gunter af.
Ravels is tegen
De burgemeester van Ravels, Walter Luyten, gaf duidelijk te kennen dat Ravels geen nood heeft aan een Nationaal Park: “Ravels is van oudsher een landbouwgebied, met heel veel open ruimte. Vroeger waren de gronden in Ravels onvruchtbaar, en onze voorouders hebben zich krom gewerkt om die toch vruchtbaar te maken. We hebben als gemeente meteen bezwaar ingediend tegen het Nationaal Park, en zullen met plezier ook de bezwaren die we vandaag kregen meenemen. Op 24 mei hebben wij een brief geschreven naar Oud-Turnhout om te zeggen dat wij de kandidatuur niet mee ondertekenen. Toen we 2 jaar geleden voor het eerst hoorden van het plan voor een nationaal park in dit gebied, zeiden we meteen dat we dat enkel zouden ondersteunen als alle stakeholders akkoord gaan. Toen bleek dat de landbouwers er niet achter stonden, hebben we ons teruggetrokken.
Wij beseffen dat er met PAS en dat park veel onzekerheid is bij de landbouwers. Is er wel een toekomst, kunnen ze de financiële lasten blijven dragen? Kunnen hun kinderen hun levenswerk verderzetten? Men moet rekening houden met die gezinnen. De landbouw is bij ons een belangrijke economische sector, waardoor wij een welvarende plattelandsgemeente zijn.
Wat mij tegen de borst stoot is dat bij de aanvang van het nationaal park duidelijk gezegd is dat gemeentebesturen het laatste woord zouden hebben. Als een gemeente tegen was, zou men de gronden van die gemeente niet opnemen in het Nationaal Park. Dat gaf ons een comfortabel gevoel, want we voelden ons gehoord.
Tot plots werd aangegeven dat het alleen over gemeentegrond zou gaan, en dat gronden op ons grondgebied van andere eigenaars, zoals van ANB, Natuurpunt en privé-eigenaars, wel opgenomen kunnen worden. Dat is woordbreuk en dat plaatst ons als gemeente in een kwetsbare positie.
We zorgen ervoor dat deze bezwaren vandaag nog op de juiste plaats terecht komen en we hopen erop dat ze ook in Brussel rekening zullen houden met de stem van het volk.”
De speech van de burgemeester werd met luid applaus onthaald.