Feestelijk gehaktbrood in bladerdeegmet puree en gebraiseerd witloof
Gehaktbrood is dagelijkse kost bij veel gezinnen, maar dit hoofdgerecht kan ook op de feesttafel schitteren. Stop 'm in een jasje van bladerdeeg en serveer met gebraiseerd witloof voor een feestgerecht waar jong en oud van smult. Je hebt 100 minuten nodig om het te bereiden voor 6 personen.

Wat heb je nodig?
Voor de puree:
1 kg bloemige aardappel
40 g boter
100 ml melk
nootmuskaat
peper
zout
5 g platte peterselie
Voor het witloof:
8 stronken witloof
2 sinaasappelen
1 el boter
1 el suiker
200 g veenbessencompote
Voor het vleesbrood:
800 g gemengd gehakt
2 eidooiers
4 el paneermeel
20 g platte peterselie
2 teentjes knoflook
1 ajuin
50 g gedroogde veenbessen
50 g hazelnoten
5 g tijm
5 g rozemarijn
5 g platte peterselie
1 el olijfolie
1,50 vellen bladerdeeg
1 eidooier
Hoe ga je te werk?
Maak het gehaktbrood
Pel de teentjes knoflook en snipper fijn. Bak ze glazig in wat olijfolie. Voeg ze bij het gehakt, samen met de eigelen en het paneermeel.
Hak de groene kruiden en noten fijn en meng met de andere ingrediënten onder het gehakt. Breng op smaak met peper en zout en meng goed om. Vorm een rond gehaktbroodje. Laat rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Neem de gehaktbal en wikkel het in een vel bladerdeeg. Vouw onderaan toe. Snijd mooie kerstfiguurtjes, ev. met behulp van uitsteekvormpjes, uit het andere vel en versier het broodje ermee. Klop het resterende eigeel los met scheutje water en bestrijk het bladerdeeg ermee.
Schik het gehaktbroodje in een ronde ovenschaal en bak gaar gedurende 45 à 60 minuten in de hete oven.
Maak ondertussen de puree
Schil de aardappelen en kook gaar in gezouten water gedurende 20 minuten.
Giet af en laat de gekookte aardappelen even drogen op het vuur. Plet de aardappelen en roer er de melk en boter door.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Voor het witloof