Startpagina Tuin

Planten die voor een fleurige Allerheiligen zorgen

De overgang van oktober naar november is een vast scharniermoment in de natuurlijke cyclus van de seizoenen. Het is de overgang van de vruchtbare, warme zomerperiode met een wassende natuur naar de kille, donkere winterperiode, waarin de natuur wegzinkt in zijn jaarlijkse winterrust.

Deze overgangsperiode ging vroeger gepaard met allerlei rituelen en feesten. Sinds de vroege middeleeuwen gaf de Katholieke Kerk een christelijke betekenis aan deze ‘heidense’ feesten in de vorm van het feest van Allerheiligen en Allerzielen. Sedertdien herdenken we op die dagen onze dierbare overledenen en daar hoort dan ook een bloemetje of een plantje op het graf bij. Naast de klassieke chrysant zien we steeds vaker winterharde bloeiende planten opduiken die een hele winter lang voor wat kleur zorgen op de begraafplaatsen....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Tuin

Stinzenplanten brengen de lente in tuinen en op terrassen

Tuin Stinzenplanten: de kans is groot dat je er nog nooit van gehoord hebt. Het is dan ook een oer-Hollands woord voor een groep van planten – vaak voorjaarsbloeiers met opvallende gekleurde bloemen – waarvoor we in Vlaanderen geen echte naam hebben. We kennen ze echter wel: sneeuwklokje, krokus, kievitsbloem, daslook, wilde narcis…
Meer artikelen bekijken