Oogsttijd voor de akkerbouwteelten

Schenk voldoende aandacht aan  de loofdoding en afrijping van het gewas alvorens de aardappelen  te gaan rooien.
Schenk voldoende aandacht aan de loofdoding en afrijping van het gewas alvorens de aardappelen te gaan rooien.

Bonen, wortelen, selder, kolen, prei, ... : door het wisselvallige weer is het in deze teelten belangrijk om nu de fungicidebehandelingen strikt op te volgen.

Vergeet ook de inzaai van groenbemesters niet, en dit zowel voor verplichtingen van de vergroeningseisen als bij de focusbedrijven.

Ook wordt het deze weken (bang) afwachten op welke percelen de VLM een nitraatcontrole zal uitvoeren.

Door de droge weersomstandigheden in het voorjaar en de zomer was de opname en werking van stikstof zeer slecht, zeker in die streken waar er pas in augustus voldoende regen viel. Daar kwam de mineralisatie pas dan op gang. De teelten kunnen dan slechts nog gedeeltelijk de vrijkomende stikstof opnemen. Het verleden leert ons dat dit nefast is voor het nitraatresidu in de gronden dat gemeten wordt in de periode 1 oktober tot 15 november.

Maïs

De oogst van snijmaïs is reeds goed op gang. Dit is uitzonderlijk vroeg. De opbrengsten, zoals visueel al te zien was, zijn zeer wisselvallig. Gebruik deze vroege oogstomstandigheden om ze op die percelen waar doorlevende onkruiden voorkomen, te behandelen.

Beter is het om bij maïs dit direct na de oogst te doen als de onkruidplanten nog fris groen staan. Wachten tot enkele weken na de oogst levert minder frisse planten op. En dan is er minder opname mogelijk van deze middelen.

Bieten

Ook in de bietenteelt is de oogst begonnen. In de polders werd rond 7 september gestart met de eerste rooiingen.

KBIVB stelt op zijn proefvelden vast dat bijna alle percelen de tweede schadedrempel overschrijden, en dit voor zowel cercospora (drempel op 20%) als roest (30%). Zeker voor alle velden die voor 10 à 15 augustus behandeld werden en waarvan de rooiing voor de latere leveringsweken (na 15 oktober) is, is een tweede behandeling te overwegen. In de praktijk zijn de meningen over een tweede fungicidebehandeling soms verdeeld. Maar gezien de langere bietencampagne is een tweede bespuiting toch het overwegen waard. Hou wel rekening met de veiligheidstermijnen die voor de verschillende producten tussen de 21 en 45 dagen ligt. Neem ook een product met een andere actieve stof dan bij de eerste behandeling.

De proefrooiingen duiden op een zeer goede opbrengst. Zowel qua kg biet als suikeropbrengst. De suikeropbrengst steeg in de periode van 21 augustus tot 4 september enorm met 200 kg/ha/dag! Dit cijfer ligt voor de meeste productiegebieden boven het vijfjarig gemiddelde. Mede hierdoor verwacht men dat het wel eens een lange campagne zou kunnen worden. Die startte op 11 september, maar zou wel eens tot lang in januari kunnen doorlopen. Wat dan toch veel risico bij de teler legt!

Aardappelen

In de aardappelteelt is het vanaf nu belangrijk om de kwaliteit van de knollen te testen. Best is hier wat proefrooiingen te doen. Zeker indien het aardappelen zijn die voor langere bewaring dienen.

Een proefrooiing kan door op een paar plaatsen per perceel twee naburige struiken te rooien. Op een gewassen mengstaal van 5 kg kan het onderwatergewicht en drijverspercentage (zoutbad 1.06) bepaald worden door aardappelhandelaars, onderzoeksinstellingen zoals PCA, fytohandelaars of andere.

Het resultaat hiervan geeft een indicatie hoe het met de kwaliteit zit. Daarna kan op basis daarvan een goed beeld over de kwaliteit of een volgorde van inschuren opgemaakt worden.

Loofdoding

Naar gelang het afrijpingspercentage moet ook een afweging gemaakt worden naar de loofdodingsstrategie toe.

Indien de afrijping reeds van nature grotendeels gebeurde, is één behandeling met een middel op basis van diquat (Reglone, Quad-Glob, Diquanet, Mission,…) de beste keuze. Ook kan de dosis afhangen van de hoeveelheid onkruiden die aanwezig zijn. Voor sterk veronkruide percelen minimum 3 l per ha.

Indien het loof weinig of geen afrijping kent, is het beter om meteen te kiezen voor een gesplitste loofdoding. Eerst 3 l per ha van een product met diquat, gevolgd door een tweede behandeling met 1-2 l diquat plus 1 l carfentrazon-ethyl (Spotlight Plus) plus 1 l olie (Actirob,….) per ha is dan de beste keuze om de snelste en efficiëntste loofdoding te bereiken. Men kan het best tussen deze twee behandelingen 4 à 6 dagen tussenlaten. Als de tussentijd te groot is, is er te weinig contactwerking mogelijk bij de tweede behandeling.

De eerste behandeling zorgt ervoor dat het loof in de bovenste etages afbrandt en wat openvalt, zodat de tweede behandeling tot onderaan in het gewas kan doordringen.

Spotlight Plus heeft als bijkomend voordeel dat het de stengels vlugger de knollen laat lossen. Dit product liefst in de voormiddag toepassen, omdat de lichtintensiteit na toepassing de werking vergroot. Het best bij loofdoding minimum 300 l water gebruiken.

Voor percelen waar wat doorwas in zit ,geldt de gouden regel om zo snel als mogelijk te rooien. Van zodra de aardappelen schilvast zijn, kan men er maar het best zo snel mogelijk voor zorgen dat de verbindingen tussen primaire en secundaire knollen verbroken wordt door te rooien.

Voor de tussentijd tussen loofdoding en rooien zijn ras, natuurlijke afrijping voor het loofdoden en de rooiomstandigheden bepalende parameters. Globaal ligt dit tussen de 2 à 3 weken. Ook hier is opnieuw veldcontrole de beste manier om te beslissen wanneer er gestart kan worden.

Vergeet bij het loofdoden ook niet nog een knolbeschermer toe te voegen (Banjo Forte, Evitto, Canvas, Ranman Top, Shirlan,……)

Valplek in knolselder door bonenspintmijt.
Valplek in knolselder door bonenspintmijt.

Bonen

Let in de bonenteelt op om bij deze wisselvallige weersomstandigheden voor voldoende bescherming te zorgen. Vooral Botrytis dient voldoende bestreden te worden. Sclerotinia heeft een langere bodemvochtige periode nodig om te sporuleren.

Kolen

In de teelt van kolen is het bij alle koolsoorten opletten voor voldoende bescherming tegen bladziekten. Vooral valse meeldauw en alternaria houden van deze omstandigheden.

Verder blijft er ook nog wat druk van koolvliegen. De verdere weersomstandigheden zullen bepalen of de cyclus van deze insecten nog voor problemen kan zorgen in de verschillende koolteelten.

In de grensstreek West-Vlaanderen/Frankrijk komen ook uitzonderlijk veel witte vliegen voor in bloemkool, maar vooral in spruitkool. In bloemkool zal dit niet tot problemen leiden. In spruitkool zijn Movento en Benevia de enige twee bestrijdingsmogelijkheden.

Wees in spruitkool ook aandachtig voor slakkenschade in deze vochtige omstandigheden.

Prei

In de preiteelt blijven we met de zeer hoge druk van tripsen geplaagd. Mede door de oogst van maïs, van waaruit nog extra tripsdruk naar preivelden komt, zullen we nog moeten blijven behandelen tegen dit insect. Verwacht wordt dat we dit dan ook moeten aanhouden tot een eind in oktober vooraleer deze druk zal afnemen.

Bij lagere temperaturen zal natuurlijk ook hier de levenscyclus van dit warmtegevoelig insect vertragen.

Selder

In de selder is het belangrijk om de bladziekten verder op te volgen. Ook kregen we hier en daar een aantasting van bonenspintmijt in knolselder. Dit zijn rode roze spinachtigen die op de onderzijde van het blad zitten.

Bovenaan verkrijgt men een bleke tot zilverachtige schijn en onderaan een zilvergrijze kleur. Een behandeling is hier wettelijk gezien niet mogelijk. We missen hier een doeltreffend middel. Alle erkende insecticiden in knolselder kennen hiertegen geen voldoende werking.

Lieven Van Ceunebroeck

Meest recent

Meest recent