Welke invloed gaat het gebrek aan pootgoed hebben?
Een gebrekkige beschikbaarheid van pootgoed kan het voorziene uitgebreide aardappelareaal voor dit seizoen wel eens juist doen inkrimpen.

Alternatieven
Zowel de aardappelteler, handel als industrie is op zoek naar alternatieven om het gebrek aan pootgoed te ondervangen. Zo komt pootgoed met een kleinere sortering (25-28 mm) in beeld, net als het snijden van pootgoed alsook nieuwe variëteiten (dubbeldoel en zetmeelvariëteiten). Variëteiten die minder gekend zijn dan Bintje en variëteiten zoals Asterix of Désirée gaan meer uitgeplant gaan worden. Aardappeltelers moeten goed met deze situatie weten om te gaan omdat er een weerslag is richting fytotechniek en bewaring. Tevens mag niet vergeten worden dat de kostprijs van het pootgoed een directe invloed heeft op de productiekost.
Volume
Volgens de NEPG zal het uiteindelijke volume dat geoogst wordt meer beïnvloed worden door het rendement dat op een hectare gehaald wordt dan wel volgens het totale uitgeplante areaal. Als de rendementen van komend seizoen binnen het meerjarig gemiddelde vallen én hetzelfde areaal gepoot wordt als in 2016, dan zullen er voldoende aardappelen zijn.
Spanning
Dezer dagen komen uit diverse hoeken ramingen binnen van de actuele aardappelvoorraden. De goede actuele prijszetting en de goede sfeer voor de termijncontracten duiden op enige spanning in de markt. De hoofdvraag blijft echter hoe het zit met de kwaliteit van de aardappelen in stock.
Wat ongetwijfeld de markt gaat beïnvloeden, dat zijn de omstandigheden tijdens het poten van voornamelijk de vroege aardappelen. Het effect zal veel minder zijn voor wat de bewaardaardappelen betreft. De NEPG noemt het al evident dat er een goede vraag zal zijn voor aardappelen ‘oude oogst’ met een goede kwaliteit op het einde van het seizoen, net als voor de vroege aardappelen begin juli.