Meer aandacht voor veiligheid boeren bij inzet van gewasbescherming
In het voorstel van het nieuwe Nationaal Actieplan voor de Reductie van Pesticiden (NAPAN), dat gecoördineerde plannen omvat inzake gewasbescherming, wordt een actie opgezet om het gevaar voor landbouwers bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beter in kaart te brengen. Dat moet leiden tot een doeltreffender beleid.
V erschillende buitenlandse wetenschappelijke onderzoeken, onder meer in Frankrijk, bestuderen de effecten van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Over die gezondheidsrisico’s hadden Chris Steenwegen (Groen) en Ludwig Vandenhove (Vooruit) vragen in de commissie Landbouw.
“Het gaat vooral over vragen met betrekking tot het federale niveau”, ant-woordde Vlaams minister Hilde Crevits. “Binnen mijn Vlaamse bevoegdheden heb ik al enkele initiatieven genomen.” Ze verwijst onder meer naar de geïntegreerde gewasbescherming (IPM), die wordt geïmplementeerd door het departement Landbouw & Visserij.
Zoals bekend werd recent een veranderingstraject uitgezet. De meeste bepalingen hiervan gaan in in 2023. Vanaf 1 januari 2026 moeten zo bijvoorbeeld 90% driftreducerende technieken worden toegepast. Verder volgt het departement Landbouw & Visserij ook de gesubsidieerde naschoolse fytolicentieopleidingen op.
Nog meer op komst
In het voorstel NAPAN 2023-2027, dat nog tot 20 maart in een openbare raadpleging aan het brede publiek wordt voorgelegd, is een specifieke Belgische actie opgenomen die zich juist tot doel stelt om het gevaar voor landbouwers bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beter in kaart te brengen in België en op basis hiervan een doeltreffender beleid te kunnen ontwikkelen.
“Momenteel bereidt ook Europa een wijziging van de Europese Richtlijn rond het duurzaam gebruik van pesticiden voor. Dit zal leiden tot een aantal aanpassingen. Een concrete invulling van die gewijzigde aanpak wordt verwacht in de tweede helft van maart”, aldus Vlaams landbouwminisster Crevits.
Lieven Vancoillie