Startpagina Actueel

Onaangepaste regels belemmeren duurzame ontwikkeling Korte Keten

De vraag naar lokaal voedsel blijft stijgen en steeds meer landbouwers willen hun producten zelf vermarkten. Maar om hun producten zo efficiënt mogelijk bij de klant te brengen, moeten Korte Keten ondernemers kunnen samenwerken.

Leestijd : 2 min

Dat kan via centrale verdeelpunten of hubs. Helaas remt de strikte toepassing van de huidige regelgeving deze ontwikkeling af voor de producenten van vlees en zuivel. Het Steunpunt Korte Keten zoekt constructief naar werkbare oplossingen.

Uitbouw van centrale verdeelpunten of hubs

Het Steunpunt Korte Keten, dat mee aan de basis ligt van de uitbouw van centrale verdeelpunten of hubs, legt de vinger op de wonde. ”De regels rond voedselveiligheid houden nog geen rekening met die nieuwe realiteit. Ze zijn prima voor de zeer grote bedrijven maar onwerkbaar voor kleinschalige initiatieven waarbij Korte Keten ondernemers samenwerken om hun afzet te regelen,” zegt Ann Detelder, manager van het Steunpunt.

“Hubs zijn locaties waar Korte Keten ondernemers hun producten samenbrengen en waar de orderpicking en de uitlevering naar de klanten gebeurt. De hub faciliteert ook de facturatie zodat elke klant maar één factuur ontvangt, wat een must is voor horecazaken en retailers! Dergelijke klanten verwachten een breed en gevarieerd aanbod en willen maar één factuur. De hub wordt ook geen eigenaar van de producten. De Korte Keten ondernemer blijft dus zijn producten zelf vermarkten,” beklemtoont Ann Detelder.

Uitgesloten van samenwerking

Momenteel beschouwt de wetgever de hubs als een afzonderlijke tussenschakel in de voedingsketen. Daarom moeten ondernemers van dierlijke producten een extra erkenning bij het FAVV aanvragen, wat financieel niet haalbaar en bovendien zeer omslachtig is. De meerkost door specifieke eisen aan infrastructuur en extra controles, kunnen deze kleine ondernemers niet verrekenen aan hun klanten, zoals de grote bedrijven dat doen. Daarvoor zijn de volumes te beperkt.

Ann Detelder: “Korte keten ondernemers die zuivel en vlees verhandelen kunnen dus geen gebruik maken van de kansen die hubs aanbieden. Ze zijn uitgesloten van een samenwerking met collega’s om hun afzet efficiënt te organiseren. Dat heeft een enorme invloed op hun bedrijfsontwikkeling.”

Haalbare oplossingen en constructief overleg

Het Steunpunt gaat, samen met de Waalse collega Diversiferm en 5C, in overleg met het FAVV om naar haalbare oplossingen te zoeken, met maximale garanties voor voedselveiligheid. Op korte termijn start het FAVV een werkgroep hierover op.

LV-Steunpunt Korte Keten

Lees ook in Actueel

Aandachtspunten inzake voeding en mogelijke aandoeningen nu schapen met lammeren terug de wei op gaan

Schapen Na een kletsnat najaar en een natte winter zijn we sinds een paar weken in een droogte beland. Die kwam een vlotte grasgroei zeker niet ten goede, mede door de lage temperaturen ‘s nachts. Intussen is de grasgroei toch op gang gekomen. De piek van de aflamperiode is achter de rug en ooien en lammeren kunnen opnieuw de wei op. Wat zijn aandachtspunten voor elke schapenhouder in deze periode?
Meer artikelen bekijken