De laatste 7 jaren wereldwijd de warmste jaren sinds registratie
De Copernicus dienst voor klimaatverandering (C3S) van de Europese Unie publiceert zijn jaarlijkse bevindingen waaruit blijkt dat 2021 wereldwijd tot de 7 warmste jaren ooit behoorde. Europa beleefde een zomer van extremen met hittegolven in het Middellandse Zeegebied en overstromingen in Midden-Europa. Ondertussen bleven de mondiale concentraties van kooldioxide en methaan aanzienlijk toenemen.

Uit bevindingen van C3S blijkt dat de afgelopen 7 jaar met een duidelijke marge de 7 warmste jaren ooit zijn geweest. Binnen die 7 jaar behoort 2021 tot de koelere jaren, naast 2015 en 2018. Ondertussen beleefde Europa zijn warmste zomer ooit, hoewel hij in de buurt komt van eerdere warmste zomers in 2010 en 2018.
Ook broeikasgasconcentraties blijven stijgen
In samenwerking met de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) meldt C3S ook dat voorlopige satellietmetingen bevestigen dat de broeikasgasconcentraties in 2021 zijn blijven stijgen, waarbij het kooldioxidegehalte (CO2) een jaarlijks wereldwijd kolomgemiddelde record van ongeveer 414 ppm heeft bereikt, en het methaangehalte (CH4) een jaarlijks record van ongeveer 1876 ppb.
De koolstofemissies ten gevolge van bosbranden wereldwijd bedroegen in totaal 1850 megaton, vooral aangewakkerd door branden in Siberië. Dit was iets meer dan vorig jaar (1750 megaton koolstofemissies), hoewel de trend sinds 2003 dalende is.
Lage temperaturen tot juni
Wanneer we naar het wereldgemiddelde kijken, zien we dat de eerste 5 maanden van 2021 relatief lage temperaturen te zien waren in vergelijking met de recente zeer warme jaren. Sinds juni behoren de maandtemperaturen wereldwijd echter steevast tot de vierde warmste ooit gemeten. De temperaturen over de afgelopen 30 jaar (1991-2020) liggen bijna 0,9 °C boven het pre-industriële niveau. In vergelijking met deze laatste periode van 30 jaar zijn de regio's met de meeste bovengemiddelde temperaturen onder meer Noordoost-Canada, alsook grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
De meest benedengemiddelde temperaturen werden aangetroffen in het uiterste oosten van Rusland en Alaska, het centrale/oostelijke deel van de Stille Oceaan, het grootste deel van Australië en delen van Antarctica.