Meer aandacht voor duurzaamheid bij Vlaamse wijnproducenten

Negen wijnbouwers in het Heuvelland slaan de handen in elkaar en ondertekenden een charter Duurzame Wijnbouw.
Negen wijnbouwers in het Heuvelland slaan de handen in elkaar en ondertekenden een charter Duurzame Wijnbouw. - Foto: LV

Wijnproductie zit in de lift in ons land, zo bleek uit recente cijfers van de federale overheidsdienst Economie. Niet alleen werd vorig jaar de topproductie van 2018 geëvenaard, ook het aantal wijnbouwers steeg fors.

Charter Duurzame Wijnbouw

De sterke groei van de sector brengt ook uitdagingen met zich mee. Daarom slaan 9 wijnbouwers in het Heuvelland de handen in elkaar en ondertekenen ze een charter Duurzame Wijnbouw. De wijnbouwers engageren zich daarmee onder meer om in te zetten op lokale economie en korte keten, duurzaam beheer van de wijngaard, spaarzame omgang met water en grondstoffen en vergroting van de biodiversiteit in de wijngaard.

Het charter werd ondertekend in aanwezigheid van minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits (CD&V) op het wijndomein Entre Deux Monts in Heuvelland.

Vlaamse wijnbouw in de kijker

Minister Crevits maakte van de gelegenheid gebruik om enkele cijfers over de Vlaamse wijnbouw te belichten.

In 2020 werden maar liefst 1,1 miljoen flessen Vlaamse wijn geproduceerd. De sterkste stijging van het aantal wijnbouwers is te zien in de provincie Limburg. Daar werden er met 37 wijnboeren in 2020 10 meer geregistreerd dan in 2019. Ook het aantal beplante ha is in Vlaanderen opnieuw gestegen in 2020. Het gaat om 327 ha tegenover 270 ha in 2019. In vergelijking met 2018 is er bijna 100 ha bijgekomen. Ook het aantal liter geproduceerde wijn stijgt sterk. In Vlaanderen werd in 2020 ongeveer 850.000 l wijn geproduceerd. Dat is bijna 100.000 l meer dan in 2019. Er wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd.

“Die sterke stijging die zich al enkele jaren doorzet, willen we ook bestendigen”, aldus de minister. “In maart van dit jaar werd al een wijnsymposium georganiseerd. Daarop kwamen 350 wijnmakers, wijnliefhebbers, producenten, experten en onderzoekers samen om kennis en expertise uit te wisselen. Dit najaar komt daar een vervolg op met een ronde tafel met de hele sector. Daarbij willen we niet alleen wijnbouwers betrekken maar ook alle Vlaamse onderzoek rond wijn en de verschillende beleidsniveaus om zo een optimale samenwerking in de Vlaamse wijnsector te stimuleren. De sector moeten kunnen uitgroeien tot een echte producentenorganisatie waardoor er betere omkadering is en de samenwerking tussen wijnbouwers gestimuleerd wordt.”

Belga/AV

Meest recent

Meest recent