Beperkt aantal honingstalen wordt onderworpen aan analyse op suiker- of honingvervalsing

Het Vlaamse Bijenteeltprogramma ondersteunt de Vlaamse imkerij terwijl de problematiek van vervalste honing voornamelijk bij commerciële importhoning ligt.
Het Vlaamse Bijenteeltprogramma ondersteunt de Vlaamse imkerij terwijl de problematiek van vervalste honing voornamelijk bij commerciële importhoning ligt. - Foto: Pixabay

Het Vlaamse Bijenprogramma krijgt extra steun van Vlaanderen en Europa. “Verhoogde controle op honingvervalsing moet door ILVO worden uitgevoerd. Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA, vraagt hoe in Vlaanderen precies de controle verloopt.

‘Chinese honingproductie zorgt voor kunstmatig hoge suikergehaltes’

“De Chinese industriële honingproductie voorziet in artificiële bestuiving en machinale ontvochting en rijping, wat resultaat in kunstmatig hoge suikergehaltes. Ook het aanvullen van natuurhoning met suikerproducten blijft een kwaal.” Die controlebevoegdheid ligt niet bij Vlaanderen, maar wel federaal.

Per definitie moet honing 100 % afkomstig zijn van nectar of honingdauw. Bij het aantreffen van exogene suikers spreekt men van suikervervalsing. Deze exogene suikers komen van toevoeging van suikerstropen aan honing of het voederen van bijen met suikerstropen. Honing waarin wintervoer zit en dat door de bijen naar de honingzolder werd versleept, is ook een voorbeeld van suikervervalsing.

Honingvervalsing is veel breder dan suikervervalsing

“Honingvervalsing is veel breder dan suikervervalsing”, antwoordt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. “Voorbeelden van honingvervalsing buiten suikervervalsing zijn: het etiketteren van buitenlandse honing als inlandse honing, het verkopen van polyfrolare honing als een monoflorale honing, geen correcte aanduiding van de plantensoort bij monoflorale honing, het vervangen van pollenkorrels in de honing, honing waarbij het indikken van de nectar niet in de kast gebeurde maar industrieel...”

Omdat de federale overheid hiervoor verantwoordelijk is, worden binnen de Vlaamse overheid geen systematische controles op honingvervalsing uitgevoerd. “Het is de Economische Inspectie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie die hiervoor instaat”, gaat Vlaams landbouwminister Hilde Crevits verder.

Wel loopt er een project ‘Kwaliteitszorg honing’ binnen het Vlaamse bijenteeltprogramma waarbij honing van Vlaamse imkers op kwaliteitsparameters wordt gecheckt. “De nadruk ligt hier dus voornamelijk op kwaliteit en slechts een beperkt aantal honingstalen wordt onderworpen aan analyse op suiker- of honingvervalsing.”

Vervalste honing ligt vooral bij commerciële importhoning

Het Vlaamse Bijenteeltprogramma ondersteunt de Vlaamse imkerij terwijl de problematiek van vervalste honing voornamelijk bij commerciële importhoning ligt. “Bij lokale honing kan worden gefraudeerd door met importhoning bij te mengen en de honing nadien als inlandse honing te verkopen. Daarnaast wordt de honing soms ook met resten van wintervoer geoogst omdat de imker overtollig wintervoedsel niet verwijdert bij de lentecontrole of de bijen bijvoedert tijdens de dracht”, besluit Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent