Startpagina Edito

Edito: Landbouwers zijn weer de pineut

De voorbije week werd de land- en tuinbouwsector weer ondergedompeld in een weinig opbeurend verhaal. Door PFOS-verontreiniging wordt de afzet van producten van land- en tuinbouwers in de regio rondom Zwijndrecht immers mogelijk geblokkeerd.

PFOS... tot voor kort was dit voor menigeen een ongekend letterwoord. Perfluoroctaansulfonzuur, PFOS dus, werd decennialang geproduceerd door Amerikaanse chemiereus 3M in Zwijndrecht. PFOS behoort tot de forever chemicals (PFAS). Dat is een veelzeggende naam voor een groep van wel 6.000 chemische stoffen die niet worden afgebroken in de natuur. Net voor die persistente eigenschap werd PFOS natuurlijk ingezet in bijvoorbeeld coatings maar ook in blusschuim. Begin dit millennium bleek al dat de stof een risico vormde voor de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Edito

Edito: (H)eerlijk dichtbij, maar... voor de consument soms te veraf

Edito Tijdens de ‘Week van de Korte Keten’ – dit jaar van 18 tot 26 mei – zetten weer heel wat producenten hun aanbod aan (h)eerlijke producten extra in de kijker. Verser kunnen de producten niet op je bord belanden, maar toch raakt die consument niet altijd meer op het boerenerf.
Meer artikelen bekijken