Startpagina Klimaat

Vlaanderen maakt zich klaar voor een drogere toekomst

Het weer wordt steeds extremer, met vaker hevige regens en hevige droogteperiodes. Het moet gezegd: waterbeschikbaarheid is een belangrijk onderwerp en zal dat ook blijven de komende jaren. Het is dus 5 voor 12 om actie te ondernemen. Vorige jaren werden al heel wat projecten opgestart om enerzijds water efficiënt te capteren en het wateraanbod te vergroten, en anderzijds om de watervraag te reduceren. Ook nu zoeken onderzoeksinstituten, landbouwers en bedrijven naar oplossingen. Zo maken ze zich klaar voor een drogere toekomst.

Door de klimaatverandering ervaart Vlaanderen vaker extreme weersomstandigheden. Extreme piekregens bijvoorbeeld, en die kunnen lijden tot overstromingen in de winter. Daarnaast is er meer kans op droge periodes. Uit data van het KMI blijkt dat het aantal dagen met hevige neerslag – dus meer dan 20 mm – significant stijgt. Het neerslagtekort, namelijk de hoeveelheid water die gras verdampt ten opzichte van de hoeveelheid neerslag die er valt, is een indicator van droogte. “Als de plant meer water nodig heeft om te groeien dan wat er via...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Klimaat

Landbouwer Johan Lavens: “Waterbufferbekkens raken veel te moeilijk vergund”

Klimaat Vandaag (22 maart) is het Wereldwaterdag. Naar aanleiding daarvan trokken we naar het West-Vlaamse Staden. Johan Lavens en Christel Baert runnen er een gemengd bedrijf, bestaande uit een varkenstak en de teelt van akkerbouwmatige industriegroenten. Water is er cruciaal, voor de varkens én voor de groenten. “De overheid en veel collega’s hebben nog te weinig aandacht voor waterbeschikbaarheid in de sector”, vindt Johan.
Meer artikelen bekijken