Startpagina Archief

Nitraatresidu-

metingen geven

realistische gehaltes

Op het moment van ons bezoek – op 14 juni – is akkerbouwer Bert Merx uit het Limburgse Bocholtz net bezig het allerlaatste perceel aardappelen te planten. Het gaat om het ras Fontane. Bert: “Dat is dus één maand later dan normaal.” In totaal teelt hij 100 ha frietaardappelen. Hij werkt samen met het LLTB-bodemteam en de Bodemkundige Dienst van België op het vlak van nitraatresidu (NR) metingen om de Nederlandse overheid realistische gehaltes te kunnen tonen.

Op korte afstand van ons land liggen de percelen van de Nederlands Limburgse akkerbouwer Bert Merx. Hij heeft ons gevraagd om naar een perceel te komen in de omgeving van Elkenrade dat op zo'n 7,5 km afstand van de thuislocatie in Bocholtz ligt. Merx en zijn gezin wonen in Bocholtz in een schitterende authentieke Limburgse carréboerderij. Hij nam het ouderlijk bedrijf over rond 2000. De zware lössgronden waar Merx op dat moment mee bezig is, zijn zo'n 60% afslibbaar. Het is het allerlaatste perceel van de 100 ha waarop hij aardappelen...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen