“Maar het is moeilijk in te schatten. Op veel plaatsen maken ze vandaag van het droge weer gebruik om achterstallig veldwerk in te halen, maar eigenlijk had dat nog een dag kunnen wachten. Vandaag is het de laatste dag om op straat te komen voor een ander beleid de komende 5 jaar”, zei Bart Dickens.
Het boerenprotest werd vooral georganiseerd door kleinere boerenactiegroepen, zoals de FDF uit Nederland en België. Maar van over heel Europa deden organisaties en boeren mee aan de actie: organisaties zoals het Poolse Instituut voor Landbouweconomie, de Duitse Land schafft Verbindung (lsV) en het Italiaanse Agricoltori Italiani Lombardia. Boeren uit Roemenië, Frankrijk, Hongarije, Spanje, Luxemburg en Denemarken werden op 4 juni in Brussel verwacht.
Europese verkiezingen
Solidariteit met de Europese landbouw
Uit Bavaria kwam de Duitse vleesveehouder Luise Manger met een groep van 15 andere Duitse boeren. Zij legden sinds zondagavond meer dan 500 km af om op het protest aanwezig te zijn. “Vandaag hebben we de kans om te tonen dat we kwaad zijn op het huidige Europees beleid. Dat werkt voor ons boeren totaal niet, en alle Europeanen die gaan stemmen zouden dat moeten weten.”
Luise gaat uit protest tegen de huidige beleidsmakers voor het extreemrechtse Alternative für Deutschland stemmen. Voor haar is de partij de minste van 2 kwaden. “Die zorgen voor de minste problemen voor de landbouw.” De bekentenis over haar stem lokt direct discussie uit bij de andere Duitse boeren. “In Duitsland zijn er veel verschillende meningen hierover, maar iedereen is het erover eens dat er iets moet veranderen”, klonk het bij een andere boerin uit Bavaria.
Green Deal
De Poolse Przeworska heeft een appeltje te schillen met de Europese Green Deal. “De wetgeving klinkt goed op papier, maar in de praktijk loopt het anders. Natuurlijk is milieu van belang, maar de voedselproductie moet in Europa blijven. Iedereen moet inzien hoe belangrijk dat is.”
Het ambitieuze milieuplan van de EU was kop van Jut op het boerenprotest in Brussel. “De doelstellingen van de Green Deal zijn onrealistisch”, kloeg Dickens van FDF Belgium. “De wetgeving werd op maat van de natuur gemaakt en legt een zware last op de schouders van de landbouwsector. Strenge milieuregels, vermindering van subsidies en toenemende bureaucratie maken het boerenleven vrijwel onhoudbaar.”
“Beleidsmakers staan vaak te ver verwijderd van de realiteit op het platteland. Ze begrijpen de complexiteit van het boerenbedrijf en de uitdagingen waarmee boeren dagelijks te maken hebben niet volledig.” Voor Dickens moet de Green Deal volledig op de schop en vervangen worden door nieuwe wetgeving. “Er moet een evenwicht gevonden worden tussen ecologische doelstellingen en het voortbestaan van onze landbouwgemeenschappen. Dat doe je door boeren te betrekken. Wij begrijpen de noodzaak van duurzaamheid en milieubeheer als hoeders van het land.”
Dat de balans nu ver te zoeken is, beaamt Mark Wulfrancke van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). ABS ondersteunt de actie in Brussel, in tegenstelling tot Boerenbond. “De balans is te ver doorgeslagen naar een bepaalde ideologie. Ongeacht wie de leiding heeft na 9 juni, de partijen zullen rekening moeten houden met landbouwers. De actiebereidheid blijft groot”, aldus Wulfrancke.
Stikstof
Meer lokaal speelt ook het stikstofakkoord nog bij Vlaamse en Nederlandse boeren. “Het stikstofakkoord komt nog eens bovenop de gevolgen van het Europees beleid. Het akkoord moest de stikstofuitstoot verminderen, maar heeft enkel maar geleid tot nog meer restricties en onzekerheden voor boeren. Velen voelen zich in de steek gelaten door een beleid dat te ver doorslaat in zijn ambities om milieudoelen te halen, zonder voldoende rekening te houden met de praktische haalbaarheid en sociale impact”, aldus Dickens.
“Sommige lidstaten zoals Nederland, althans tot voor de recente verkiezingen, en zelfs regio’s zoals Vlaanderen maken het een pak erger en zwaarder voor de boeren en stellen de landbouw verant-woordelijk voor het merendeel van de stikstofuitstoot, voornamelijk ammoniak”, stelt wetenschapper Benedikt Sas. In zijn speech op het boerenprotest vertelde hij dat hij dat een compleet onterechte beslissing vond. “Die visie is gebaseerd op foute gegevens en op wankele modellen met enorm grote foutenmarges!”
“Beleidsmakers vergeten dat de landbouw niet alleen koolstof en stikstof produceert, maar dat het ook enorm veel koolstof en stikstof capteert en fixeert. Bovendien zorgt de landbouw ook voor voeding, in tegenstelling tot industrie en verkeer, die dan ook nog eens geen koolstof of stikstof capteren”, zegt Sas.
Volgens Sas moet de EU beseffen dat boeren ‘niet de oorzaak, maar eerder het slachtoffer van klimaatsverandering zijn’. “De kosten voor boeren moeten naar beneden en de waardeverdeling binnen de agrovoedingsketen moet onder de loep genomen worden. Zo moet de EU voor een meer faire en correcte prijs, en een gelijk speelveld voor iedereen zorgen. De nood aan een herstelplan voor de landbouw neemt toe en de tijd dringt. De beleidsmakers dienen hun verantwoordelijkheid te nemen”, besloot Sas.