
Giftigheid varieert
Doornappel is een zeer giftige plant. Alle plantendelen, maar vooral zaden, bloemen, wortels en onrijpe doosvruchten bevatten potentieel gevaarlijke concentraties alkaloïden. Oudere planten bevatten in hoofdzaak hyoscyamine en in mindere mate atropine en scopolamine. Jonge planten bevatten vooral scopolamine.
Er is echter veel variatie in de concentratie aan alkaloïden tussen planten. Sommige planten bevatten tot 20 keer meer/minder toxines, afhankelijk van de leeftijd, groeiplaats en weersomstandigheden. Het valt hierbij op dat planten die buiten het oorsprongsgebied groeien vaak lagere concentraties toxines bevatten.
Een zaadje van de doornappel bevat circa 0,1 mg atropine, terwijl meer dan 10 mg atropine dodelijk is voor een volwassen mens. Op dieren werken de gifstoffen echter niet zo sterk in als op de mens. Bovendien verschilt de gevoeligheid ook sterk per diersoort.
Vermijd beweiding
Dieren mijden de plant door de afstotende geur en smaak en de stekelige doosvrucht nodigt ook niet uit tot consumptie. Planten die gedroogd in hooi of voordroog terechtkomen, kunnen wel opgenomen worden. Vermijd dus beweiding van kleine weides met veel doornappel (zonder voldoende alternatief voeder) en maak geen hooi/voordroog van grasland waarin doornappel groeit.
Opname van de zaden in voeder en jonge plantjes leidt het vaakst tot vergiftiging. Sojaschroot bevat vaak doornappelzaad. Concentraties boven 0,3% kunnen bij runderen en paarden tot vergiftiging leiden.
Voor runderen geldt bij orale opname van doornappel:
• een toxische dosis (start vergiftigingsverschijnselen): dagelijks 1.000 zaden of 60 g wortel of blad;
• een letale dosis (100% sterfte na eenmalige opname): 0,06 – 0,09% van het lichaamsgewicht aan zaden/bladeren; 120 g wortel of blad.
Symptomen en behandeling
De 3 belangrijkste alkaloïden in doornappel werken in op het centrale zenuwstelsel. Specifiek voor rundvee zijn de symptomen: zweten, droge muil en neusspiegel, rusteloosheid, gebrek aan eetlust, spasmen, snelle ademhaling en eventueel de dood. Behandeling kan door decontaminatie en symptomatische behandeling. Er kan mogelijk een antidotum gebruikt worden. Het is evenwel steeds raadzaam om een dierenarts te consulteren.
Meer informatie over de bestrijding van dit gewas vind je op de website www.rundveeloket.be/doornappel