Startpagina Archief

Week van het Witloof van 1 tot en met 7 februari

Leestijd : 2 min

Van 1 tot en met 7 februari organiseert het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de Week van het Witloof om de groente meer in de kijker zetten. Witloof is dan ook Belgisch culinair erfgoed: in de 19e eeuw werd het uitgevonden in Brussel als een kruising tussen cichorei en capucienenbaard. Nog altijd is België het enige land waar boeren grondwitloof telen.

In totaal zijn er ongeveer 200 witlooftelers, waarvan de helft grondwitloof teelt. Tussen de 30 en 35 daarvan telen de Brusselse variant. “Het aantal witlooftelers daalt al een hele tijd. We zien een verouderende telers-populatie, zoals in veel andere landbouwsectoren. Tien jaar geleden waren er nog 318 telers, in 2021 bleven er daar nog ongeveer 200 van over”, zegt Simon Verreckt, die onderzoek doet naar witloof voor Praktijkpunt Landbouw. Door middel van cursussen over grondwitloof trekt Praktijkpunt Landbouw jongere telers aan. “Zo denken we de trend te keren. In hydroteelt is de vernieuwing moeilijker door de hoge investeringskosten die gepaard gaan met een opstart.”

Ondanks de dalende trend, stabiliseerden de productiecijfers. “Samen met een dalend aantal telers kunnen we hieruit afleiden dat er heel wat bedrijven in de sector opschalen om kosten efficiënter te worden”, aldus Verreckt. In 2022 werd er bijna 38 ton witloof geproduceerd met een omzet van ongeveer 42 miljoen euro. “Het is ook een belangrijk exportproduct met een positieve handelsbalans in 2022.”

In de eerste week van 2024 kon een witloofteler gemiddeld 2,25 euro per kilogram krijgen op veilingen aangesloten bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). In de laatste week van 2023 piekte die prijs op 3,71 euro per kilogram. Volgens het jaarverslag van VBT was de gemiddelde prijs in 2022 nog maar 1,12 euro per kilogram. Yves Flawinne van Hoeve de Koperen Ketel geeft aan dat de prijs van grondwitloof hoger ligt, omdat het een echt luxeproduct is. Recent bedroeg de prijs ongeveer 10 euro per kilogram bij veilingen.

ThD

Actueel

Handel blijft risico voor IBR

Veeteelt Inzake Infectieuze Bovine Rhinotracheïtis (IBR) zijn de globale cijfers goed, maar volgens Dierengezondheid Vlaanderen (DGZ) blijft de handel in runderen voor risico’s zorgen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen