Startpagina Archief

Zonneparken op landbouwgrond: een vast inkomen

Landbouwgrond opgeven voor zonneparken? Weinig boeren zullen er instinctief voor zijn en de landbouworganisaties Boerenbond en ABS zijn tegen. Toch breidt het aantal hectares zonneparken in onze buurlanden snel uit. De oorzaak: de parken kunnen een hoger en vooral langdurig stabiel inkomen opleveren. Een kans voor ons land?

Wie door Nederland of Duitsland rijdt, ziet regelmatig velden vol zonnepanelen. Deze ‘zonneparken’ zijn gerealiseerd op openbaar groen en boerengrond. De parken zijn doorgaans groot, vanaf 10 hectare. In Nederland is de vraag naar zonneparken vanuit de landbouw groot. Gebrek aan capaciteit op het elektriciteitsnet lijkt de belangrijkste beperkende factor. Boeren kiezen ervoor, omdat zonneparken een rendement oplevert dat voor decennia vast staat, en...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen