Startpagina Archief

Tijd om alternatieven CIPC correct in te zetten

Vorig jaar 17 juni viel het verdict: de Europese Commissie besloot de toestemming om CIPC te gebruiken niet langer te verlengen. Het product en zijn afbraakproducten bleek veel toxischer dan gedacht en het gebruik is verboden vanaf 1 juli dit jaar. Alternatieven zijn muntolie, ethyleen en 1,4 DMN. Ook die moeten correct worden ingezet, met het juiste toestel en in een luchtdichte loods.

CIPC of chloorprofam is niet alleen een kiemremmer, maar is ook als herbicide een zeer belangrijk middel, onder andere bij teelten zoals spinazie, selder, boontjes en schorseneren. Ook hier zijn andere middelen nodig, maar het probleem is dat er in die teelten weinig beschikbaar zijn. Vanaf 1 juli 2020 is het eenmalig toepassen van CIPC tijdens het inschuren einde verhaal. Veelgenoemde alternatieven zijn maleïnehydrazide tijdens de teelt (in Fazor, Crown, Itcan) en muntolie (Biox-M), ethyleen (Restrain, Biofresh) en 1,4 DMN (1,4 Sight)...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

Voedermaatregelen verminderen klimaatimpact van melkvee

Veeteelt Veeteelt heeft een impact op klimaatverandering via de uitstoot van broeikasgassen zoals methaan. De rundveesector moet methaan reduceren zoals vastgelegd in het Convenant Enterische Emissie Rundvee (CEER). De uitvoering van dat convenant wordt dit jaar geëvalueerd.
Voir plus d'articles
Meest gelezen