CID Lines wordt overgenomen door het Amerikaanse miljardenbedrijf Ecolab. De Amerikanen zeggen het bedrijf uit Ieper te kopen om een stevige positie te verwerven in de groeiende markt voor reinigings- en ontsmettingsmiddelen in de landbouw. Andersom kan CID Lines profiteren van het enorme wereldwijde netwerk van Ecolab.
De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal worden goedgekeurd, en tot die tijd blijven de firma’s dus los van elkaar opereren. Volgens een persverklaring levert CID Lines producten aan in totaal 300.000 varkens-, pluimvee-, en rundveebedrijven in 100 landen. Vorig jaar zou de onderneming circa 113 miljoen dollar, dus omgerekend 102 miljoen euro, omzet boeken.
De landbouw is wereldwijd gezien een groeimarkt, benadrukt Ecolab, en dan nog het meest in Azië. De veestapel groeit op veel bedrijven, aldus Ecolab. Daarbij wordt steeds meer ingezet op bioveiligheid terwijl het antibioticagebruik wordt verminderd. Het zijn factoren die de verkoop van producten die CID Lines maakt in de kaart speelt. Het bedrijf kende de laatste jaren dan ook een gezonde groei. Een grote sprong werd na 2006 gemaakt. In dat jaar introduceerde de onderneming Kenolac, een zalf die uiers van runderen beschermt tegen vliegen en infecties. Het werd een groot verkoopsucces.
Verdere groei
De groei kan met Ecolab worden voortgezet, aldus CEO Koen Brutsaert. “Onze focus op diergezondheid past bij de waarden van Ecolab rond veilig voedsel en gezonde omgevingen.” CID Lines werd in 1988 opgericht door Brutsaert en zijn neef Pierre, twee veetelers uit de Westhoek. In samenwerking met de Universiteit Gent ontwikkelden ze CID 20, lange tijd het enige door de Belgische overheid geadviseerde ontsmettingsmiddel ter bestrijding van besmettelijke dierziekten, zoals de varkenspest.
In 2010 kocht het investeringsfonds Gilde een meerderheidsbelang in CID Lines. In 2015 werd het bedrijf verkocht aan de Zweeds-Britse investeerder IK. Pierre Brutsaert verkocht toen zijn aandelen, maar Helena, de dochter bleef aan boord.
Chinese droom
De Chinese markt werd met behulp van de nieuwe investeerders met succes opgepakt - een succes dat met Ecolab zou kunnen verder gezet. De groei nam een vlucht toen de Afrikaanse varkenspest uitbrak. Door die epidemie kromp de varkenspopulatie in China - geraamd op ruim 400 miljoen stuks - in anderhalf jaar met een kwart. Halvering is volgens Rabobank mogelijk. Door de epidemie zagen de Chinezen het belang in van hygiëne in de stallen. In China is een groot deel van de sector nog tamelijk weinig professioneel. De Chinese vraag naar zijn reinigings- en ontsmettingsmiddelen verdrievoudigde volgens CID Lines.
Ecolab zelf is gevestigd in Saint Paul, in de noordelijke staat Minnesota. Het bedrijf is aan de beurs genoteerd en was vorig jaar goed voor een omzet van ongeveer omgerekend 13,5 miljard euro. Het bedrijf maakt vooral producten voor het proper houden of maken van water en het bewaren van de voedselveiligheid.