Opvallende bloeiers: gouden regen en blauwe regen

Nu de natuur in de aanloop naar de zomer- de meeste loof- en vruchtbomen zijn reeds uitgebloeid- volop groen kleurt, zijn de bijzonder rijk bloeiende gouden regen en de blauwe regen met hun grote, hangende bloemtrossen opvallende verschijningen in de tuin. De gouden regen, ten onrechte wat in de vergeet-hoek geraakt, is een eerder klein blijvende boom, vaak meerstammig, die past in elke tuin. De blauwe regen is een sterk groeiende, houtige klimmer die perfect past in de huidige trend van het verticaal tuinieren. Beide planten behoren tot de familie van de Fabaceae (de vlinderbloemigen) en groeien, dankzij de stikstof fixerende bacteriën op hun wortels, ook goed op armere bodems. Vandaag vertellen we hoe deze planten jaar na jaar ook bij u in de tuin kunnen zorgen voor een heuse bloemenregen.

Gouden regen – Laburnum

De gouden regen (Laburnum) dankt zijn veelzeggende naam en populariteit als tuinplant aan de prachtige trossen goudgele, hangende vlinderbloemen die in de loop van de maanden mei en juni verschijnen aan de plant. Er bestaan een zestal soorten gouden regen, waarvan 2 soorten, en hun hybriden, algemeen gekweekt worden als tuinplant. Laburnum groeit goed op bijna elke grond, maar een te natte of niet goed doorlatende bodem kan de bloei sterk remmen of zelfs helemaal verhinderen. Hij bloeit het rijkst op een groeiplaats in de halfschaduw, maar doet het ook in de volle zon of schaduw. Gouden regen is een trage groeier die wegens het gevaar op rotting beter niet of slechts licht gesnoeid wordt. Na de bloei worden (giftige) peulen gevormd die men bij jonge bomen beter verwijdert om uitputting van de boom te voorkomen.

Laburnum anagyroides: de gewone gouden regen, vroeger de meest aangeplante soort die eenvoudig te vermeerderen is door winterstek, komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa, maar is ook bij ons volkomen winterhard. Het is een wijdspreidende struik of een tot 9 m hoge boom met een losse kroon en doorbuigende, bijna treurende takken. De 3-tallige bladeren zijn dofgroen en enigszins behaard. Vanaf de derde week van mei tot in juni draagt hij kanariegele, reukloze bloemen in rijkbloeiende, hangende trossen. Er zijn enkele zeldzame kweekvormen op de markt. Erect, een smal opgaande vorm, Aureum, een geelbladige variant, en Quercifolia, een gouden regen met een eikenblad.

Laburnum alpinum, de alpen gouden regen, groeit van nature op vochtige plaatsen in de Alpen maar is daar een eerder zeldzame verschijning. Het is een wat meer rijzige, trechtervormige, opgaand groeiende boom die tot 7 m hoog wordt. De boom krijgt na verloop van tijd vaak een ietwat schilderachtig, knoestig uiterlijk. De blaadjes zijn iets groter en groener dan bij de vorige soort en zijn vrijwel onbehaard en glanzend. Bovendien bloeit hij (tot 2 weken) later met langere (20 tot 30 cm) maar lossere, zoet geurende bloemtrossen. Ook van deze soort zijn enkele kweekvormen op de markt, waarvan zeker de Pendulumeen echte aanrader is. Het is een treurvorm met sterk afhangende takken, waardoor de omvang van de boom zeer beperkt blijft en hij zeer geschikt is voor kleinere tuinen of beperkte groeiruimtes. De hoogte van deze boom wordt bepaald door de hoogte van de entplaats en ligt dus vast bij de aankoop van de boom (courante enthoogtes tussen 1.80 en 2.5 meter).

Laburnum x watereri ontstond uit een kruising van eerder genoemde soorten. De selectie Laburnum x watereri ‘Vossii’, is de meest gekweekte gouden regen. Hij staat wat betreft grootte, bladkleur en textuur tussen beide oudersoorten in. Deze plant bloeit tussen de beide soorten in met lange, goedgevulde, slanke bloemtrossen en vormt bijna geen (giftige) peulen.

Blauwe regen – Wisteria

Blauwe regen met zijn lange, elegante trossen vol lavendelblauwe bloemen, dat is pure romantiek in de tuin. Deze plant uit de vlinderbloemenfamilie is een winterharde, bladverliezende klimplant, die eens ze goed aangeslagen is sterk groeit en takken vormt van wel 30 m lang. Vanwege zijn sterke groeikracht, zijn omvangrijke diktegroei en zijn uiteindelijke gewicht is het beter om blauwe regen op een stevige, speciaal daarvoor bevestigd raamwerk te laten klimmen om schade aan gebouwen en dakgoten te voorkomen. Men kan Wisteria ook als solitair opkweken, waardoor een soort treurboom ontstaat. Kweek hiervoor een Wisteria op langs een steunstok en top hem op de gewenste hoogte. Verwijder alle zijscheuten van ‘de stam’ en snoei de zijtakken van ‘de kroon’ regelmatig in, zo ontstaat een rijk bloeiende solitair. Blauwe regen groeit graag met zijn takken in de volle zon, maar zal ook nog rijk bloeien op een plaats in de halfschaduw. Vanwege de vorstgevoeligheid van de jonge bloemtros en de lichtbehoefte is een plaats op een zuidermuur (oost- en westgericht kan ook) dé ideale groeiplaats. De planten groeien goed op de meeste bodems, zolang ze maar niet te kalkrijk zijn, met een voorkeur voor vochtige, eerder zware bodems. Extra meststof is in de regel niet nodig, een meststof met een hoog fosfor (p) gehalte werkt bloei bevorderend.

Opkweek en snoei

Na de aanplant (de entplaats komt net boven de grond te zitten) kan het tot drie jaar duren voor de plant gaat bloeien. Kweek de plant op met 2 tot 4 hoofdgesteltakken die je op het gewenste object laat klimmen. Laat deze takken groeien tot de gewenste lengte en snoei ze pas daarna in. En ook voor Wisteria geldt: snoeien doet bloeien, snoei daarom in de zomer de zijtakken (behalve diegene die men nodig heeft om de plant mooi gevuld te krijgen) in tot op 40 à 50 cm. In februari kan men dan de zijtakken terugsnoeien tot 3 à 4 ogen van de hoofdtak (de bloemknoppen zitten dicht tegen de hoofdtak). Bloei verzekerd.

Variëteiten

Ook van blauwe regen bestaan verschillende soorten met bloemkleuren die variëren van wit over roze tot allerlei tinten blauw. Wisteria sinensis soorten bloeien vóór het uitlopen van het blad. Het zijn krachtige groeiers met goed gevulde bloemtrossen. Alba bloeit wat later met 20 cm lange bloemtrossen, Caroline heeft 30 cm lange, donker violetpaarse bloemen en Rosea bloeit met lilaroze bloemtrossen. Wisteria Floribunda groeit wat minder krachtig met nog langere, wat ijlere bloemtrossen. Longissima Alba’ bloeit met zeer lange, witte bloemtrossen, Black Dragon heeft diep violetpaars gevulde bloemen en Macrobotrys’ heeft extra (30 tot 60 cm) lange, lilablauwe en paarse bloemtrossen.

De bloei van de blauwe regen loopt momenteel op zijn einde, van de gouden regen kunnen we nog wel even genieten.

G.B.

Meest recent

Meest recent