Oogstdemonstratie berm - en natuurgras

Biomassa kan zo een belangrijke rol spelen als hernieuwbare grondstof, die bovendien makkelijk te telen en op te slaan is. Het ‘Combine’-project heeft als doel het openstellen van verlaten stedelijke, natuurlijke en agrarische gebieden voor energieproductie. Bermgras, gemengd groenafval en ook oogstresten komen hierbij aan bod.

De demonstratie die begin deze maand doorging, spitste zich toe op het oogsten van bermgras en gras uit natuurgebieden. Wegbermen maaien met de opvang (afvoer) van het maaisel is al jaren een verplichting in Vlaanderen en tevens goed ingeburgerd. Dit is echter nog geen algemeen gebruik overal in Europa. Hierom werd een internationaal publiek uitgenodigd op de demonstratie.

Het doel is om het bermgras, maar ook gras uit natuurgebieden te gaan oogsten en aan te wenden als biomassa in de vergister. Hierom dient dit gras onder meer zo weinig mogelijk bevuild te zijn met zand en klein te zijn. De getoonde machines trachtten hierop in te spelen.

Maai-hakselcombinatie

De eerste gedemonstreerde machine is van Finse makelij en vindt zijn oorsprong een beetje bij het concept van het ‘stalvoederen’. Hierbij wordt er groenvoer gemaaid en direct geoogst om vervolgens, zonder inkuilen, vers aan de dieren te voeren. De Elho DC 2100 kan hiervoor ingezet worden, maar kan ook direct gras in natuurgebieden maaien en het maaisel opvangen en afvoeren. De machine werkt aan de rechterzijde van de tractor en maait gras of raapt gemaaid gras in zwad op. Hiervoor beschikt de machine over een klepelmaaier, maar met klepels die afwijken van de klassieke uitvoering. De versie die Elho gebruikt, heeft, dankzij de specifieke vorm ervan, namelijk geen ‘zuigende’ werking, maar een ‘oprapende’ werking. Verontreiniging in het gewas met grond, zand, stenen, bodemleven, … , is hierdoor zeer beperkt.

Na de rotor met klepels komt het maaisel in een vijzelbak terecht. De schroef transporteert hier het maaisel naar de hakselkooi. Afhankelijk van het gewenste resultaat wordt deze uitgerust met 2, 4 of 8 messen om het gemaaide gras nog extra te verkleinen. Dit verklaart ook de naamgeving van de machine ‘Double Chopper’. Via de uitwerppijp verlaat het maaisel de machine richting een aanhangwagen die door dezelfde tractor getrokken kan worden. De lospijp is elektrisch bestuurd vanuit de tractorcabine.

Voor transport wordt de machine losgekoppeld van de tractorlift en via een dissel door de tractor voortgetrokken. Op de weg loopt de machine dus recht achter de trekker. In het veld werkt de machine in verstek.

Van voornoemde machine werd tevens nog een andere variant gedemonstreerd die aan een zelfrijder gemonteerd was. Het ging hier om een Softrak 120, een zelfrijdend voertuig op rubberen rupsbanden. Vooraan was de Elho-klepelmaaier gemonteerd, op het platform achteraan was een opvangbak geplaatst. De klepelmaaier wierp het maaisel via de uitlaatbuis in deze opvangbak. Deze machine is uiterst geschikt om natte en/of weinig draagkrachtige natuurgebieden te maaien.

Ecologische maaier

Van de Nederlandse constructeur Herder werd een maai-zuigcombinatie gedemonstreerd die opgebouwd was aan een hydraulische armmaaier, die gemonteerd was aan een klassieke (landbouw)tractor. Deze machine is ideaal om wegbermen te maaien en het maaisel op te vangen; er kunnen echter ook terreinen in natuurgebied mee gemaaid worden. In plaats van de traditionele klepelmaaier aan de hydraulische arm, werd de ‘ecologische maaier’ getoond. Deze wijkt af van de klassieke klepelmaaier doordat hij geen rotoras met scharnierend opgehangen klepels heeft over de volledige werkbreedte. Deze ecologische maaier beschikt over twee grote maaischijven, vergelijkbaar met een trommelmaaier, die het gewas afmaaien. Hierdoor is er een goede ‘snijdende’ werking die minder vermogen en brandstof vergt. Een groot voordeel van deze maaier is dat de aanwezige fauna en flora in de berm geen schade wordt toegebracht.

De twee maaischijven brengen het gewas in het midden samen, hierna is een kleine, smalle uitvoering van de klassieke klepelas gemonteerd om het maaisel te verkleinen. Hier werkt ook de zuigkracht van de turbine om het maaisel op te zuigen, maar deze luchtstroom heeft geen directe werking op de bodem. Daardoor is deze maaier veel ecologischer, omdat hij niet rechtstreeks werkt en zo geen plantenzaden, zand en kleine dieren opzuigt.

Getrokken klepelmaaier met opvangkar

Een laatste machine die gedemonstreerd werd, was een klassieke klepelmaaier bestaande uit een ‘overtop’ draaiende rotoras met scharnierend opgehangen klepels. Deze maaien het gras af en verkleinen het. De klepelmaaier stond vlak voor een opvangkar gemonteerd, zo werd direct gemaaid en het maaisel opgevangen met een vrij compact gehouden machinecombinatie. Deze is zeer geschikt om grotere oppervlaktes te gaan bewerken. Dankzij een scharnierende dissel en een hydraulische cilinder is het mogelijk om iets in verstek te gaan werken, indien dit gewenst is.

Meest recent

Meest recent