Startpagina Archief

Controleer

uw percelen

op knolcyperus en grijp in!

Leestijd : 1 min

Knolcyperus blijft een zorg op de Vlaamse percelen. Jaar na jaar blijkt dit hardnekkige onkruid verder uit te breiden. Jaarlijks komen er nieuwe percelen bij. Vaak is de oorzaak te zoeken in overdracht van een besmet naar een onbesmet perceel. De knolletjes worden dan via de aanklevende grond aan grondbewerkings- of pootmachines verspreid.

In geval van seizoenspacht dient er ook een ondertekende verklaring tussen pachter en verpachter te zijn dat het perceel vrij is van knolcyperus.

Hiernaast ziet men nog steeds uitbreiding op reeds besmette percelen doordat er onvoldoende aandacht is voor bestrijding van knolcyperus. Op dit moment is, of wordt, op heel wat maïspercelen een onkruidbestrijding uitgevoerd. Het loont de moeite om enkele dagen na behandeling de percelen te gaan controleren. Wanneer er geen specifiek herbicideschema tegen knolcyperus werd toegepast zal deze er nog groen of wat vergeeld bijstaan terwijl de andere onkruiden wel aan het afsterven zijn. Neem bij twijfel contact op met LCV of je adviseur.

Als de mogelijkheid nog bestaat, is in maïs een behandeling met een combinatie van mesotrione (Callisto, Lumica) met pyridaat (Onyx) of bentazon (Basagran, Troy, …) aangewezen, eventueel pleksgewijs. Is het groeistadium van de maïs reeds te ver gevorderd om nog te behandelen, neem voorzorgsmaatregelen om verdere besmetting te voorkomen en plan alvast de bestrijding voor volgend seizoen in.

Lees meer over knolcyperus op www.lcvvzw.be.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen