In heel Europa wordt jaarlijks 88 miljoen ton voedsel onnodig weggegooid. Dat is 20 procent van het geproduceerde voedsel. In Vlaanderen is dat tussen de 15 en 23 kilogram per persoon per jaar. Voor een gezin van vier betekent dat een kost van 300 euro, zegt Van Bossuyt.
Uit onderzoek blijkt dat de verspilling in de hand wordt gewerkt door de manier waarop de houdbaarheidsdata worden aangeduid. Voor de consument is er vaak verwarring tussen de begrippen 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'.
Het eerste heeft als doel om de volksgezondheid te beschermen: na de aangeduide datum, kan het product niet langer veilig worden geconsumeerd. 'Ten minste houdbaar tot' is er daarentegen louter om de voedselkwaliteit voor de consument te waarborgen: na de aangeduide datum neemt de versheid of kwaliteit van het product af, maar kan het nog perfect geconsumeerd worden.
De resolutie vraagt de regering om de consument beter te informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata. Ook vraagt de tekst dat de regering, in navolging van Nederland, Zweden en Duitsland, binnen Europa zou pleiten voor een uitbreiding van de producten die vrijgesteld worden van een houdbaarheidsdatum, zoals koffie, pasta, rijst, chips en bronwater.