Op 24 januari 2019 dienden Unizo, Boerenbond en 8 bij Unizo aangesloten sectororganisaties hun gezamenlijk verzoekschrift tot vernietiging van de zogenaamde 'bijkluswet' in bij het Grondwettelijk Hof. Het gaat om Bouwunie, Nelectra, Horeca Vlaanderen, UBK (kappers), Fitness.be, de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, NAV (architecten) en FBT (textielverzorgers).
In een gezamenlijk persbericht benadrukken deze organisaties dat die bijkluswet de deur openzette voor het beconcurreren van reguliere ondernemers, zonder dat daarbij dezelfde lasten moeten worden betaald en aan dezelfde verplichtingen moet worden voldaan. Reguliere ondernemers en zelfstandigen werden dus gediscrimineerd.
Unizo, Boerenbond en de 8 sectorfederaties konden een bijkluswet enkel aanvaarden met daarin harde garanties dat de 'occasionele diensten' waarvan sprake effectief worden beperkt tot échte vriendendiensten – denk bijvoorbeeld aan klussen in de tuin –, door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet. Ook is het voor de betrokken organisaties onaanvaardbaar dat werknemers hun reguliere activiteiten (bij hun werkgever) in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste. De organisaties betreurden dat de wet de 10% belasting op diensten die via elektronische platformen worden verricht, afschafte. Het ging nochtans om een tarief dat lager lag dan hetgeen geldt voor reguliere ondernemers.
Unizo, Boerenbond en 8 bij Unizo aangesloten sectororganisaties zijn dus verheugd dat er door de beslissing van het Grondwettelijk Hof vanaf 2021 een einde komt aan de bijkluswet in zijn huidige vorm.
Opnieuw belastingtarief van 10 %
Occasionele bijverdiensten in de deeleconomie via een erkend deelplatform zullen daardoor vanaf 2021 opnieuw onderworpen zijn aan een belastingtarief van 10%. Dat zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in een reactie op het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de wet rond het onbelast bijverdienen vernietigde.
"België was het eerste land in Europa dat in 2016 de deeleconomie uit de grijze zone haalde en onderwierp aan een laag belastingtarief van 10%. Die aanpak werd later ingeschoven in de regeling rond onbelast bijverdienen. Nu het Grondwettelijk Hof de regeling rond het onbelast bijverdienen heeft vernietigd, zal vanaf begin volgend jaar opnieuw de wettelijke regeling van 2016 van kracht zijn", zegt De Croo. Occasionele bijverdiensten in de deeleconomie via een erkend deelplatform zullen vanaf 2021 onderworpen zijn aan een belastingtarief van 10%. Op jaarbasis geldt een plafond van 5.390 euro aan het huidig indexcijfer. Het plafond zal in 2021 herberekend worden op basis van de dan geldende indexcijfers.