Startpagina Melkvee

Denk aan parasitaire infecties bij de start van het weideseizoen

Dankzij de droge omstandigheden in maart kunnen de koeien weer volop naar de weide. Maar ken jij de parasitaire toestand van je percelen? Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) adviseert om dit zeker in kaart te bregen. Enkel met gepaste maatregelen zijn je dieren voldoende beschermd tijdens het nieuwe weideseizoen.

De mate waarin een weide besmet is met parasieten is onder meer afhankelijk van het weidebeheer, de initiële weidebesmetting maar ook van de weersomstandigheden. Je dieren hiervoor jaarlijks dezelfde behandeling geven zal dus weinig resultaat leveren. Als je de parasieten succesvol wilt bestrijden is het absoluut aangeraden om te starten met het in kaart brengen van de besmetting.

Zowel volwassen runderen als jongvee lopen tijdens het weideseizoen risico om besmet te raken met parasieten. De...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Primipare koeien later insemineren: wachten is winnen?

Melkvee Duurmelken of bewust kiezen voor een langere lactatie wint aan populariteit. Minder kalvingen met bijhorende risico’s en minder nood aan arbeid en opvolging vormen belangrijke voordelen ervan. Daarnaast kan duurmelken via een hogere langleefbaarheid de efficiëntie op het bedrijf verhogen. Als nadeel vreest men vooral een lagere productie, minder opbrengsten uit verkoop van kalveren en te vette koeien in de droogstand.
Meer artikelen bekijken