Startpagina Melkvee

Welk maïsras past best bij mijn melkveerantsoen?

Het voorjaar schiet uit de startblokken en rundveehouders denken al aan het komend maïsseizoen. Het maïsras is daarbij een belangrijke keuze die het uiteindelijke resultaat beïnvloedt. Veredelaars zwaaien met dure woorden en mooie cijfers om hun rassen aan de man te brengen. Maar welke parameters spelen echt een rol in de keuze en welk kuilmaïsras past het best in uw rantsoen?

In de Beschrijvende en Aanbevelende rassenlijst, die jaarlijks door ILVO wordt uitgegeven, worden enkele belangrijke kenmerken per maïsras gescoord. Jaarlijks aangelegde rassenproeven leveren de benodigde praktijkresultaten om deze scores te bepalen. Zo kan een veehouder met de vroegrijpheid inspelen op de lengte van het groeiseizoen en krijgt elk maïsras op de rassenlijst een vergelijkende score voor de resistentie tegen stengelrot. Naast totale drogestofopbrengst krijgen ook de verteerbaarheid en het zetmeelgehalte een plaats op...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Primipare koeien later insemineren: wachten is winnen?

Melkvee Duurmelken of bewust kiezen voor een langere lactatie wint aan populariteit. Minder kalvingen met bijhorende risico’s en minder nood aan arbeid en opvolging vormen belangrijke voordelen ervan. Daarnaast kan duurmelken via een hogere langleefbaarheid de efficiëntie op het bedrijf verhogen. Als nadeel vreest men vooral een lagere productie, minder opbrengsten uit verkoop van kalveren en te vette koeien in de droogstand.
Meer artikelen bekijken