Startpagina Mechanisatie

Vernieuwde afvoervloot om efficiënt en toekomstgericht te werken

Loonbedrijf Millon uit het Vlaams-Brabantse Herent, nabij Leuven, paste op 2 seizoenen tijd, zijn vloot silagewagens om maïs af te voeren aan. Er werd gekozen voor grotere wagens om in te spelen op de hoge capaciteit van de hakselaar, maar ook om de logistiek zo efficiënt mogelijk te maken. Het pronkstuk is de zelfgebouwde silagewagen met 3 assen.

Tot zo’n 3 maïsseizoenen terug bestond de afvoervloot voor maïs uit 3 tandem silagewagens. Twee ervan begonnen met hun beperkt laadvolume wat aan de kleine kant te zijn. Enkel de grootste wagen, een Record van zo’n 42 m3 paste mooi in het plaatje. Voornoemde wagens rijden al jaren bij het loonbedrijf, eigenlijk zelfs van toen er zo’n 10 jaar terug nog met een 6-rijïge bek werd gehakseld. Enkele seizoenen werd nog met een achtrijer gewerkt, maar ondertussen zijn er al heel wat seizoenen gedaan met een 10-rijïg bek aan een Krone BigX 650...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Mechanisatie

Het belang van correct kantstrooien

Mechanisatie Een nauwkeurige afstelling van de kunstmeststrooier is niet alleen cruciaal voor een efficiënte bemesting, maar wordt in MAP 7 ook erkend als een ‘goede praktijk’. Een specifiek aandachtspunt hierbij is het kantstrooien, dat vanaf 2025 een verplichte maatregel wordt.
Meer artikelen bekijken