Startpagina Akkerbouw

Insectoloog Kris Wyckhuys over hoe de landbouw en insecten van elkaar kunnen profiteren

Zijn er over 100 jaar nog insecten? Het is een vraag die regelmatig opduikt. Samen met zijn collega Francisco Sànchez-Bayo maakte insectenkundige Kris Wyckhuys een analyse van 73 studies over de wereldwijde insectensterfte, die alarmerende proporties aanneemt. “Hierin speelt de landbouw een cruciale rol.” Maar is het nu vijf voor of vijf na twaalf?

Begin dit jaar klonk de alarmbel voor de insecten. Hun aantallen dalen zienderogen, waarbij sommige soorten zelfs met uitsterven bedreigd zijn. Tot die vaststelling kwam Kris Wyckhuys immers, die samen met zijn collega een uitgebreid onderzoek voerde naar de wereldwijde insectenpopulaties. “We hebben gekeken naar historische vergelijkende studies of langdurige studies die we vooral terugvonden in Noord-Amerika en Europa,” vertelt Wyckhuys. “Deze twee continenten zorgden voor zo’n 80 procent van het beschikbare cijfermateriaal. Maar we...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Kies voor geteste vroege of late maïsrassen

Maïs 2024 was een slecht maïsjaar. An Schellekens van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) ging in het kader van ‘LCV Actueel’ – 13 studievergaderingen over voedergewassen in heel Vlaanderen – onder meer in op wat maïstelers konden leren uit dat jaar. “Vroege rassen bieden dankzij hun kortere teeltduur gewoonlijk iets meer zekerheid dan late rassen. Belangrijk is vooral dat je kiest voor rassen die getest werden.”
Meer artikelen bekijken