Binnen de EU is alleen in Spanje, Italië en Frankrijk het biologische areaal groter. Het Duitse biologische areaal blijft groeien, waar het totale areaal eerder onder druk staat. Het groeitempo neemt wel af. Het biologische areaal is in 2017 gegroeid met netto 125.000 hectare, waar dit een jaar eerder nog 160.000 hectare was. Vooral in de oostelijke deelstaten Saksen en Saksen-Anhalt schakelden relatief veel bedrijven om. De grondgebonden landbouw domineert de biologische sector. Wat runderen, schapen en geiten betreft is een relatief groot aantal bedrijven op biologisch overgeschakeld. In bijvoorbeeld de varkenshouderij blijft het percentage biologische bedrijven nog onbeduidend.
Ter vergelijk: in België was eind 2017 83.000 hectare landbouwgrond biologisch of in omschakeling. Daarmee lag het aandeel biologisch op 6,3 % van het totaal.
Opvallend is dat niet alle Duitse bio-bedrijven zijn aangesloten bij een biologische vereniging. De Duitse boerenbond spreekt van 870.000 hectare die volgens de regels van een biologisch verbond zijn gecertificeerd. Dat is 75.000 hectare meer dan een jaar eerder. Het overige deel produceert biologisch, maar heeft zich niet gebonden. De totale omzet van biologische levensmiddelen in Duitsland ging in 2017 door de grens van €10 miljard. Dat is 5 % van de waarde van de totale levensmiddelenproductie in Duitsland.
Circa 16 % van de bedrijven overweegt volgens een peiling van het Deutscher Bauernverband over te schakelen naar biologische productie. De reden is voor de meesten meer economisch dan ideologisch. In Zuid- en Oost-Duitsland is volgens de peiling de interesse voor omschakeling het hoogst.