Achteraf klokte de beurs af op 155.000 bezoekers, waarvan bijna een derde uit het buitenland. Bezoekers kwamen uit 130 landen. Na Duitsers waren het vooral Nederlanders, Chinezen en Russen. Er liepen uiteraard ook landgenoten rond in de wandelgangen, maar als we de statistieken geloven, toch nog meer Polen, Italianen, Spanjaarden, Oostenrijkers, Oekraïeners, Fransen en Turken.
Eén gouden medaille
In totaal gaven de bedrijven 300 registraties op als innovatie op Eurotier. 250 ervan werden aanvaard. 25 ervan werden beloond met een zilveren medaille, slechts één ervan kreeg een gouden medaille. “We merken veel sensortechnolgie, maar ook hands on innovaties”, oordeelde Reinhard Grandke, namens organisator DLG.
Voedertroggen reinigen
Ook bij DeLaval was de opvallendste innovatie een op het eerste zicht technologie-arme vinding. DeLaval stelde er de Evanza voor. Het gaat om een tepelvoering die als cartridge ontworpen is, zodat die dubbel zo lang meegaat en bij vervanging sneller gewisseld kan worden. Het gaat bovendien om een kunststof-materiaal dat volledig recycleerbaar is. “We hoorden van een boer met een 50-stands carrousel dat het vervangen van de tepelvoeringen hem tussen het driemaal daags melken door bijna twee dagen kostte, terwijl het nu op 45 minuten gebeurd is. Het melkstel zelf is in de hoogte vrij compact gehouden, zodat het ook makkelijk kan geplaatst worden bij grote uiers. Het gaat standaard om een licht melkstel van 1,6 kg, maar zwaardere stellen zijn eveneens beschikbaar.
Daarnaast stelde DeLaval ook Cow Cooling voor. Het gaat om een ventilator die de koeien eerst met water besprenkelt en deze vervolgens droog blaast. Uiteraard kwam ook de nieuwe melkrobot, de VMS 300 ter sprake. Die lanceerde het bedrijf afgelopen juni en zou tot 50 % sneller aanhechten, 30 % minder elektriciteit verbruiken en 18 % minder water nodig hebben. Een betere melkafvoer zou het vrijkomen van vrije vetzuren sterk verminderen.
Lean boeren
Zelfs bij concurrent Lely kozen ze deze beurs om iets ‘laagtechnologisch’ naar voor te schuiven. Samen met voedingsgigant Nestlé stelde Lely er een boek en handleiding ‘Lean in dairy farming’ voor. In Vlaanderen is het Innovatiesteunpunt met ‘Lean’ bezig. Het gaat om een managementaanpak die als belangrijkste doel heeft de arbeidsproductiviteit op het bedrijf te verhogen door in te zetten op voortdurende verbetering.
Elektrische voederhekken
Bij Ing. Bräuer GmbH Stalltechniek was er daarentegen al weer wat meer technologie aanwezig dan dat je zou verwachten. Zij lanceerden een voederhek dat je met een druk op de knop van de elektronische motor over een lengte van 30 meter kan sluiten. Maar bij Bräuer waren ze vooral trots op het stille karakter van het voederhek. “Daardoor gaan koeien meer eten, wat kan leiden van 0,4 tot zelfs 0,7 liter meer melk per koe per dag”, beweerde Zsolt Gyüre van Bräuer.
Ook Spinder Dairy Housing Concepts uit Nederland stelde op Eurotier een elektrisch voederhek voor dat via een internetconnectie de veehouder kan laten weten welke standplaatsen aan het voederhek bezet zijn.
Elektrische bolus
Technologie kan ook in een bolus, zo geloven ze bij het Oostenrijkse SmaXtec 360. De nieuwe bolus is een doorontwikkeling op de bestaande bolus die een pH- en temperatuurmeting doet in de pens van de koe. Voortaan kan de bolus ook herkauwactiviteit meten, opslaan en doorgeven. Via de samentrekkingen in de pens, kan de bolus een beeld geven van de vertering in de pens. Via temperatuurmeting kan het afkalfmoment voorspeld worden, en ook tochtigheid. Het bedrijf is nog steeds bezig met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen van de activiteitsbolus, zo vertelde Lydia Mörth van SmaXtec 360. Zo kunnen ze via de bolus weten hoeveel afstand de koe aflegt, en ook wanneer een koe drinkt, want dan daalt de temperatuur in de pens plots. Ook het meten van de hartslag zit er aan te komen. Als voordeel ten opzichte van activiteitsmeting aan de hals of de poot ziet Mörth het feit dat de halfsbanden niet kunnen breken of verloren gaan. De communicatie van de bolus met de buitenwereld gebeurt via een basisstation in de stal met een rijkweidte van 30 meter. In geval van beweiding kan de bolus ook 50 dagen lang gegevens opslaan. Momenteel heeft het bedrijf al zo’n 40.000 bolussen verkocht over de hele wereld.
Dierenwelzijnsprijs voor bekapbox
Hannover was naast Eurotier ook het decor voor een veeartsenbeurs. Zij reikten een dierenwelzijnsprijs uit aan het Nederlandse Schippers voor de MS Korund. Enerzijds is er de Hoof Scan. Deze maakt wekelijks een ultrasone scan van de klauwen van een koe, op het moment dat die in een waterbad passeert. Het water is noodzakelijk voor het maken van de s
Varkens opnieuw op stro
Augmented reality, Nedap
N