Startpagina Groenten

Veilingen onder vuur

Pano beschadigde in een recente reportage het imago van de veilingen. Krijgt de landbouwer altijd slechte prijzen? Nee, volgens de veilingen zelf zeker niet. Is de prijszetting wisselvallig? Ja, maar dat is een gekend fenomeen. Prijzen onder de productiekosten zijn mogelijk, maar ook in slechte tijden is een lid van de veiling meestal beter af dan een niet-lid, klinkt het bij het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties.

De veilingen zijn historisch gegroeid uit het feit dat een landbouwer alleen zijn producten moeilijk verkocht krijgt, of ze moeten er heel veel moeite voor doen op vlak van marketing, de markt volgen, … Op dit moment tellen de veilingen samen 15.000 leden, waaronder 4.500 actieve producenten. Reo Veiling omvat hiervan 3.000 leden, 1.000 ervan zijn actieve tuinders. Dat is veel: het gaat om 90 tot 95% van de groente- en zacht fruittelers en 70% van de hardfruittelers (appel, peer). Qua omzet zijn tomaat, aardbeien, peren, paprika en appels...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Groenten

Kunnen er nog uien gezaaid worden?

Groenten Veel uien zijn momenteel nog niet uitgezaaid, zegt Jonas Bodyn van Viaverda, de fusie van de vroegere proefcentra voor aardappelteelt, groenteteelt en sierteelt. Enkel onder specifieke omstandigheden is het nog de moeite om de uien alsnog te zaaien.
Meer artikelen bekijken