Vooral nood aan afwisseling doet vleesconsumptie dalen

steak-2975323_960_720

Het is volgens het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), de opdrachtgever van de enquête, niet zo dat de Belg zijn stukje vlees helemaal links laat liggen. De meerderheid wisselt gewoon om diverse redenen wat vaker af.

De belangrijkste redenen die de bevraagde Belgen daarvoor aanhalen, zijn het streven naar een gezonde voeding ("omdat consumenten via allerlei kanalen horen dat veel (rood) vlees eten, niet zo gezond is"), de nood aan afwisseling in de smaak, de nood aan variatie in het dieet, de zorg voor het milieu, de prijs die te duur wordt bevonden en - erg actueel - de zorg om dierenwelzijn.

Binnen vers vlees is er vooral een dalend thuisverbruik voor rund- en kalfsvlees en dat ten voordele van varkensvlees en vleesmengelingen, zoals bijvoorbeeld gehakt. In waarde blijft rundvlees nog wel het belangrijkste segment met een aandeel van 32 pct van de bestedingen, gevolgd door vleesmengelingen (30 pct), varkensvlees (27 pct) en kalfsvlees (5 pct). Binnen rundvlees valt op dat de Belg voor minder maar kwalitatiever vlees kiest: tournedos/chateaubriand heeft met 16,61 euro per kg de hoogste gemiddelde prijs binnen de rundvleesversnijdingen, maar is wel de enige versnijding die de laatste drie jaar niet is gedaald in aankoopvolume.

Belga

Meest recent

Meest recent