Dr. George Beers van Wageningen University & Research (WUR), de overkoepelende project manager, verwelkomde de deelnemers: “Ik ben zeer blij dit ambitieuze project, waarvan experts en innovators in het vakgebied hoge verwachtingen hebben.
Tom Tynan, kabinetsmedewerker van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan, onderstreepte het belang van blijvende inspanningen op het vlak van onderzoek en innovatie in de Europese agrifood sector: “De Europese Unie (EU) streeft met het GLB naar het veiligstellen van een leefbare voedselproductie. Daarvoor zijn nieuwe technologieën nodig. We hebben nood aan innovatie. Daarom heeft de Europese Commissie langetermijndoelen vastgelegd op dit gebied.”
In België is het ILVO de grootste partner. Samen met 71 andere partijen sleepte het Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (ILVO) financiering in de wacht voor dit Europees project dat de introductie van ‘Internet of Things’ (IoT) in de landbouw wil versnellen. Met IoT laat je verschillende apparaten samenwerken door ze via internet te verbinden, zoals bijvoorbeeld sensoren en drones.
Meer daarover leest u in het onderstaande artikel, op de website van het project en verder in ons Dossier Precisielandbouw.
‘Internet of Things’: Boerderij met een eigen brein?
Het Europese H2020-project ‘Internet of Food and Farm 2020’ (IoF2020) zal zich van 2017 tot 2020 buigen over één vraag: Hoe kunnen landbouwers snel voordeel halen uit ‘Internet of Things’? Het ILVO is één van de voornaamste partners van het project, die afkomstig zijn uit niet minder dan zestien landen. De uiteindelijke coördinatie ligt in handen van de Universiteit van Wageningen in Nederland.
Wat betekent ‘Internet of Things’?
‘Internet of Things’ verbindt geïsoleerde digitale machines in slimme netwerken, die allerlei gegevens uitwisselen op een intelligente manier, en op basis daarvan andere machines aansturen. Het lijkt wel een soort brein, dat op basis van informatie uit zintuigen (sensoren) beslissingen neemt om spieren (machines) aan te sturen.
Het project wil dit soort innovatieve technologieën inzetten in de landbouw. De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat IoF een enorme meerwaarde kan betekenen in de agrovoedingssector. Nu is de vraag hoe de Europese landbouw het best de overstap kan maken van bedrijven vol afzonderlijk werkende apparaten naar ‘boerderijen met een brein’.
Wat kan IoT betekenen?
Het ILVO geeft alvast twee voorbeelden van hoe IoT een rol kan spelen: “De kwaliteit van vlees zou erdoor geoptimaliseerd kunnen worden, terwijl de mogelijkheden tot fraude tot een minimum worden beperkt door transparantie en traceerbaarheid.”
Een ander voorbeeld situeert zich in de aardappelteelt: “Hier kunnen IoT sensoren ervoor zorgen dat de staat van de bodem, het gewas en het klimaat continu opgemeten worden, wat leidt tot betere voorspellingen en managementbeslissingen”, aldus ILVO.
Het project
Het project test toepassingen van ‘Internet of Things’ op grote schaal, in real-life omstandigheden, in verschillende deeldomeinen. In totaal onderzoeken de partners negentien cases in vijf sectoren: akkerbouw, melkvee, fruit, groenten en vlees. In de loop van het project kunnen zich nieuwe technologieën en cases aandienen via een open call.
Tijdens die tests optimaliseren de onderzoekers de bruikbaarheid van de verschillende technologieën. Tegelijkertijd willen ze de ervoor zorgen dat meer landbouwers zich openstellen voor deze nieuwe technologische aanpak.
Wat doet het ILVO ?
Hoe verloopt het project?