Startpagina Bedrijfsnieuws

CowToilet van Hanskamp in Nederland erkend als emissiearme staltechniek

Het CowToilet van Hanskamp is in Nederland officieel opgenomen in de Omgevingsregeling als emissiearme techniek. Daarmee is het systeem wettelijk erkend als methode om ammoniakemissie bij de bron te reduceren. De procedure om deze staltechniek ook in Vlaanderen erkend te krijgen is lopende.

Leestijd : 2 min

Het CowToilet zit in het doorloopvoerstation van Hanskamp. Met een soort van robotmassage worden de koeien gestimuleerd om te plassen. De urine wordt in het doorloopvoerstation opgevangen. Alles over de werking van het CowToilet vind je in dit artikel van Landbouwleven. De vastgestelde emissiefactor voor het CowToilet – in de regeling aangeduid als ligboxenstal met urineopvangstation (HA1.35) – is vastgesteld op 6 kg NH₃ per dierplaats per jaar.

Door de koeienurine direct op te vangen voordat deze de vaste mest raakt, wordt de vorming van ammoniak grotendeels voorkomen.
Door de koeienurine direct op te vangen voordat deze de vaste mest raakt, wordt de vorming van ammoniak grotendeels voorkomen. - Foto: Hanskamp

De erkenning in Nederland is opgenomen in Bijlage V van de Omgevingsregeling en volgt op een langdurig proces van metingen, verslaglegging en beoordeling. Deze metingen zijn beoordeeld door de Technische Adviespool (TAP) en goedgekeurd door het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

“Deze erkenning bevestigt niet alleen de werking van het CowToilet, maar biedt melkveehouders ook nieuw perspectief om op een praktische en toekomstgerichte manier invulling te geven aan emissiebeperking. Het CowToilet werkt, zowel voor de koe, voor de boer als voor het milieu”, stelt Henk Hanskamp, oprichter van Hanskamp.

Voorkomen in plaats van oplossen

Het CowToilet voorkomt emissie nog vóórdat die ontstaat. Door de koeienurine direct op te vangen voordat deze de vaste mest raakt, wordt de vorming van ammoniak grotendeels voorkomen.

Het CowToilet pakt het probleem structureel aan bij de bron. Die aanpak zorgt niet alleen voor een meetbaar lagere uitstoot, maar draagt ook bij aan een gezonder stalklimaat, beter diercomfort en efficiënter stalmanagement. Daarmee past het systeem naadloos binnen de ontwikkeling richting kringlooplandbouw.

Met deze officiële erkenning krijgen Nederlandse melkveehouders een extra mogelijkheid binnen hun vergunningsaanpak. Het CowToilet biedt daarmee ruimte om aan de geldende emissie-eisen te voldoen, zonder concessies te doen aan stalcomfort of diergezondheid. Tegelijkertijd levert het systeem een aantoonbare milieuwinst op. Het gebruik van een urineopvangsysteem leidt tot aanzienlijk minder ammoniakemissie dan traditionele stalsystemen. Dat heeft een positief effect op de natuur, de luchtkwaliteit en de gezondheid van melkvee, veehouders en omwonenden.

Koeienurine als kunstmestvervanger

Naast de erkenning als emissiearme staltechniek speelt het CowToilet ook een sleutelrol in de nationale onderzoekspilot “Reinventing Circular Dairy Farming”. In deze pilot - een publiek private samenwerking tussen Hanskamp, het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, Wageningen Livestock Research, Slootsmid, Nederlands Centrum Mestverwaarding en Lely - wordt onderzocht hoe koeienurine op melkveebedrijven kan worden benut als kunstmestvervanger. Deelnemers aan de pilot genieten van een ontheffing die het mogelijk maakt om urine boven de huidige gebruiksnormen voor dierlijke mest te benutten. Dit kan direct bijdragen aan lagere mestafvoerkosten én een hogere mate van circulariteit op het eigen bedrijf.

De procedure om deze staltechniek ook in Vlaanderen erkend te krijgen is lopende. Het Nederlandse bedrijf hoopt dat het CowToilet ook bij ons snel wordt goedgekeurd.

Hanskamp

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Syngenta zet biologicals in als bouwsteen van gewasbescherming

Bedrijfsnieuws Biologicals zijn producten die zijn afgeleid uit of geïnspireerd door de natuur om planten te beschermen en te versterken. Denk aan biostimulanten en biocontrols (biocontrolemiddelen). Voor Syngenta zijn het belangrijke bouwstenen in de toekomstige gewasbescherming. Die zal bestaan uit de combinatie van een geïntegreerde bestrijding met chemische middelen, biocontrolemiddelen en de inzet van biostimulanten om het gewas te ondersteunen.
Meer artikelen bekijken