Startpagina

Grondstoffenmarkt onder druk

Leestijd : 2 min

Ook de voedermarkt wordt beïnvloed door de importheffingen. De handelsoorlog en mogelijk nog aankomende tegentarieven van andere landen zet de wereldwijde grondstofmarkten onder druk.

Raf Beyers: “De Europese tarweprijs daalde eerst als reactie op Trumps Liberation Day. Nu komt pas het besef dat de Europese grondstoffen daar mogelijk van kunnen profiteren richting partijen die normaal in de VS hun aankopen doen. Dit deed de tarweprijs terug stijgen richting 226 euro/ton, de prijs die nog noteerde op 21 maart.

Opvallend is de recordprijs van Russische tarwe. Eigenlijk is dit niet verrassend te weten dat Rusland bijna het enige land is dat geen Amerikaanse importheffingen aan zijn broek heeft.”

Ook de maïsprijs in Europa herstelt van de eerst schok na 2 april en noteerde op 7 april 213,5 euro/ton. Men verwacht dat Amerikaanse akkerbouwers meer maïs zullen inzaaien vanwege de concurrentieslag die ze niet kunnen winnen met sojabonen tegenover Zuid-Amerika. In maïs zijn ze in de VS nog wel concurrentieel.

“China heeft op 4 april beslist om vanaf 10 april 34% importheffingen toe te passen op VS goederen, waaronder ook sojabonen. China is wel degelijk de grootste koper van sojabonen uit de VS . Ze zullen dus sowieso richting Zuid-Amerika kijken om dat handelsconflict te ontwijken. Nu zo goed als alle soja in Brazilië geoogst, is de druk op de prijzen nu maximaal. Het effect van meer kopers richting Zuid-Amerika is nog niet aanwezig, maar kan de komende tijd wel komen.”

Het sojameel is ook dankzij de wisselkoers EUR/USD nu maar 282 euro/ton, wat een prijs is die we laatst zagen tijdens de coronacrisis in augustus 2020.

Voorlopig blijft de conditie van de Franse wintertarwe stabiel op 74% goed/uitstekend. Men verwacht na de droogte van de voorbije weken wel terug wat vocht, maar dit kan de kwaliteit niet meer beïnvloeden.

AV

Lees ook in

Meer artikelen bekijken