Rommelaere Agri neemt invoer Himel op zich
De Duitse landbouwmachinefabrikant Himel was op zoek naar een invoerder/verdeler voor zijn producten in België en Nederland. Vorig jaar werd deze vraag beantwoord door Rommelaere Agri, die deze taak op zich nam.

Himel is sinds 1954 actief in de bouw van machines en is gevestigd in het zuidwesten van Duitsland, in Melchingen. Dat ligt een uurtje rijden onder Stuttgart of op een 600-tal km van Brussel.
Het is een familiebedrijf met een sterke verankering in de lokale gemeenschap. Vele inwoners uit het dorp zijn immers werkzaam bij Himel. In het aanbod zitten meerdere productlijnen, zoals voermengwagens, pelletpersen, strohakselaars, graanopslagsystemen…
Starten met voermengwagens
Zaakvoerder Renaat Rommelaere gaf aan te starten met de verdeling van de voermengwagens, de andere productgamma’s kunnen volgen. De eerste demomachine, een horizontale voermengwagen, arriveerde ondertussen in ons land en werd door Renaat Rommelaere en zijn partner Ariëtte Aling voorgesteld aan de vakpers. Het ging om type HX 128, met een inhoud van 12,8m3.
Zowel de verticale als de horizontale versies worden aangeboden, toch wil Renaat Rommelaere de horizontale voermengwagen in de aandacht krijgen. Hij dicht deze machine enkele bijzondere eigenschappen toe en vindt het spijtig dat de horizontale voermengwagen eind jaren 90 wat uit beeld is verdrongen door de spectaculaire opmars van de verticale voermengwagen.
Optionele uitkuilfrees
Een van de eerste bijzonderheden op de demomachine waar hij tijdens de voorstelling naar verwees, is de uitkuilfrees, die in optie beschikbaar is bij een horizontale voermengwagen. Renaat Rommelaere vindt dit een pluspunt, omdat je zo met één tractor en machine zowel voer kan laden, mengen en verdelen. “Wordt er op meerdere locaties gewerkt of liggen de ruwvoersilo’s van elkaar verspreid, dan heb je dankzij de uitkuilfrees altijd je laadvoorziening mee. Bovendien laat de uitkuilfrees rechte kuilwanden achter, die niet zijn losgemaakt en dus niet verrotten of opwarmen.”
In de mengkuip liggen 3 horizontale vijzels. Deze creëren een beweging waarbij het voer aan de onderzijde naar voren gaat en aan de bovenzijde naar achter. Volgens dit ‘molshoopprincipe’ wordt het voer gemengd. Op de vijzels staan messen om het voer te snijden. Op de bodem kunnen in optie nog messen worden gemonteerd. Om het voer te lossen is er vooraan aan 1 of 2 zijden een uitlaatluik met doseerschuif en losband mogelijk.
Voor de vervaardiging van de mengkuip wordt een van de sterkste staalsoorten gebruikt. Alvorens het laswerk start, verwarmt fabrikant Himel zijn staal voor. Zo is dat op temperatuur en ontstaan er geen scheuren temperatuursveranderingen. De zijwanden hebben een plaatdikte van 6 mm, de bodemplaat is zelfs 10 mm dik. Deze wordt nog afgedekt met een RVS-slijtplaat van 3mm. Nuttig om weten is misschien dat de kuip waterdicht is en met een aflaatstop wordt geleverd. Dat kan handig zijn om bijvoorbeeld aardappelen en bieten te wassen.
De voermengwagen wordt via de aftakas van de tractor aangedreven en beschikt over een elektrische bedieningscomputer en weeginrichting.
Veestapel naar hoger niveau brengen
Renaat Rommelaere legde nog uit dat er per kuub inhoud van de mengkuip zo’n 10 koeien gevoederd kunnen worden. Het demomodel kan dus prima een veestapel van 128 stuks voederen. Volgens hem was een pluspunt van een horizontale menger dat deze kleine voerhoeveelheden aankan. Dat is een interessant gegeven voor wie gericht kleine diergroepen wil voederen, om zo zijn veestapel naar een hoger niveau te brengen.
Proeven wezen volgens hem nog uit dat horizontale mengers doorgaans iets beter het rantsoen mengen dan verticale mengers. Al erkent hij dat de huidige markt zich meer richt op verticale mengers. Een ander pluspunt van een horizontale voermengwagen is volgens hem dat deze iets compacter gebouwd kan worden en dat de laadhoogte lager ligt.
Ruim gamma
Zoals eerder gezegd bestaat het gamma van Himel niet enkel uit horizontale voermengwagens. Er zijn ook getrokken verticale voermengwagens met 1 of 2 mengvijzels. Er is zelfs een zelfrijderversie beschikbaar. Dat kan een hydrostaat zijn of een vrachtwagenopbouw. Met deze laatste oplossing richt de fabrikant zich op loonvoerbedrijven die in bergachtig gebied liggen. In dergelijke gevallen is een mengvoerinstallatie op een vrachtwagen een betrouwbaarder en robuuster alternatief.
De verticale mengers zijn er met mengkuipen van 7 tot 46 m3. De horizontale mengers hebben een inhoud van 6,8 tot 14,8 m3.
Tot slot wees hij erop dat hij bij de opstartactiviteiten voor Himel al veel ondersteuning van de fabrikant ondervond. Eerder dit jaar was hij aanwezig op Agriflanders en was er dagelijks een fabrieksvertegenwoordiger aanwezig. “Een ander pluspunt is dat de fabriek maar op enkele uren rijden ligt. In geval van nood spring je snel in de wagen om achter onderdelen te rijden.”
Besluiten doet hij met te stellen dat “koken een kunst is die je kan leren en dat goed voeren, goed boeren is”.