Rijsttaart met slagroom, banaan en gezouten karamel
Deze rijsttaart met slagroom, banaan en gezouten karamel is een upgrade op de klassieke favoriet. Wat van deze taart een 2.0-versie maakt? De heerlijke topping die niemand kan weerstaan! Het is een verrassend lekkere heruitvinding van een geliefde klassieker. Om het voor 6 personen te bereiden , moet je rekenen op zo’n 70 minuten.

Wat heb je nodig?
Voor de rijsttaart:
1 vel kruimeldeeg
boter (om de bakvorm in te smeren)
75 g dessertrijst
500 ml melk
75 g suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 ei
Voor de banketbakkersroom:
200 ml melk
2 eidooiers
30 g suiker
15 g maïzena
Voor de topping:
2 bananen
175 g basterdsuiker
50 g boter
150 ml room
0,50 kl vanille-extract
zeezout
Hoe ga je te werk?
Maak eerst de rijstvulling:
Breng de melk met de rijst, suiker en vanillesuiker tot tegen het kookpunt aan. Laat 30 minuten zachtjes garen, roer regelmatig met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
Breng voor de banketbakkersroom in een steelpannetje de melk aan de kook.
Klop in een kommetje de eidooiers met de suiker tot een wit schuimige massa.
Los de maïzena op in en beetje water. Voeg de melk en de opgeloste maïzena bij het wit schuimig eimengsel, giet alles terug in het steelpannetje en roer tot een mooi gebonden saus. Voeg deze banketbakkersroom bij de rijstvulling en voeg het ei toe. Roer goed.
Verwarm de oven voor op 170°C.
Vet de taartvorm in en rol het deeg erin uit. Vouw de randen wat naar binnen.
Giet de vulling in de taartbodem en bak de taart in 30 à 35 minuten gaar.
En verder:
Maak ondertussen de karamel, smelt de boter met de bruine suiker op een zacht vuurtje.
Laat 4 minuten op een zacht vuurtje karameliseren, voeg dan de room, vanille en het zout toe.
Schenk in een kannetje en laat volledig afkoelen in de koelkast.
Haal de taart uit de oven een laat afkoelen op een rooster.
Snijd de bananen in plakjes. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Verdeel de slagroom over de taart, leg er plakjes banaan op en werk af met de gezouten karamel. Meer lekkere recepten vind je op www.lekkervanbijons.be.